Index Vakbarát Hírportál

Republikon Intézet: a fiatalok között a Fidesz a legnépszerűbb, de a többségük kormányváltást akar

2021. április 8., csütörtök 21:43

A fiatalok relatív többsége (48 százalék) leváltaná az Orbán-kormányt, a harmaduk (33 százalék) szeretné a jövőben is Orbán Viktort miniszterelnökként látni – derült ki a Republikon Intézet közvélemény-kutatásából.

A felmérést a Népszava ismertette. A napilap szerint az eredmény annak fényében érdekes, hogy a 30 év alattiak körében is tagadhatatlanul a Fidesz – 29 százalékkal – a legnagyobb támogatottságú párt, ám az ellenzéki pártok együttesen több fiatalt tudhatnak maguk mögött:

százalékos támogatottsággal bír ebben a körben.  Bár a kormány és ellenzék közötti különbség mindössze 3 százalék lenne, Mikecz Dániel, a Republikon vezető elemzője szerint a pártot választani nem tudó fiatalok is inkább új kormányt szeretnének, ebből fakad a 

meglehetősen nagy kormányváltó hangulat.

A bizonytalanok csoportja kifejezetten népes: míg a teljes felnőtt lakosságban az arányuk 29 százalékos, addig a 30 év alattiak körében ez 35 százalék.

A Republikon Intézet szerint mindössze a fiatalok 28 százaléka menne el biztosan szavazni, illetve további 41 százalék valószínűleg részt venne a következő választáson. Ezzel szemben a teljes népességben tíz százalékkal többen mondják magukról, hogy inkább elmennének szavazni. Mikecz ismertetése szerint 

mindössze a fiatalok 1 százaléka aktív olyan szinten, hogy politikai szervezetnél vállaljon feladatot.

Ideológiai önbesorolásuk alapján

a fiatalok körében. 

A fiatalok közügyekről való véleménye alig tér el az országos átlagtól. Az idősebbekkel hasonló mértékben támogatják, hogy a vallás magánügy, és az állam tartson távolságot tőle (66 százalék), hogy legyen ingyenes a felsőoktatás (78 százalék), valamint az államnak többet kellene költenie egészségügyre (79 százalék). Lényegi eltérés azonban, hogy 7 százalékkal többen támogatják a fiatalok a melegházasságot (35 százalék) a teljes lakossághoz képest. 

(Borítókép: Egy először szavazó 18 éves az európai parlamenti választáson a kozármislenyi polgármesteri hivatalban kialakított szavazókörben 2019. május 26-án. Fotó:  Sóki Tamás / MTI)

Rovatok