Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzék merénylettől tart, a kormány autonómiát ígér

2021. április 9., péntek 16:19 | aznap frissítve

„Mi, az ellenzék pártjai, egységesen és közösen elutasítjuk a jelenlegi hatalom, a Fidesz hatalomátmentési kísérletét, amit a felsőoktatásban akar végrehajtani. Ez a törvény, amit beterjesztettek, nem a felsőoktatás érdekét szolgálja, nem a színvonal emelését, hanem kizárólag a jelenlegi hatalom átmentését” – jelentette ki Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője az ellenzéki összefogásban részt vevő pártok közös sajtótájékoztatóján a parlament előtt.

A pénteki ülésnapon a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok létrehozásáról, illetve több felsőoktatási intézmény alapítványi formába történő átalakításáról tartottak általános vitát egy napirendi pontban. A törvényjavaslatban a következő egyetemekről van szó:

A parlamenti vita után tartott sajtótájékoztatón az ellenzéki összefogásban részt vevő pártok (Jobbik, DK, MSZP, LMP, Párbeszéd, Momentum) közölték: elutasítják az egyetemek alapítványokba szervezését.

Nem egyszerűen tiltakozunk, hanem más Magyarországot, más felsőoktatást akarunk: szabad, színvonalas, jó minőségű, autonómiát garantáló egyetemeket

– fogalmazott a szocialista Hiller István.

Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője kijelentette: a XXI. század a tudás évszázada, és

a magyar egyetemi világ kiszervezése ezért merénylet minden magyar polgár jóléte és szabadsága ellen.

Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője szerint az átalakítás egyik célja az egyetemek pénzének és ingatlanjainak a megszerzése, hiszen a következő években a felsőoktatásba 6 ezer milliárdos uniós támogatás érkezik.

Erre a támogatásra akarja rátenni a kezét a Fidesz a kuratóriumokon keresztül annak érdekében, hogy aztán ezt a pénzt közbeszerzések nélkül osztogathassák szét a baráti cégeknek

– tette hozzá.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője szerint ki kell mondani, hogy ami most történik, az nem modellváltás, hanem

az egyetemek, az egyetemi vagyon és döntéshozatal kiszervezése, és politikai irányítás alá helyezése.

Azt is mondta, hogy ez merénylet a fiatalok jövője ellen, támadás az érintett városok, megyék és régiók ellen is.

A Párbeszéd részéről Mellár Tamás országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy szó sincs átfogó reformról, hanem már a kormány sem bízik abban, hogy 2022-ben meg tudja nyerni a választásokat, ezért most próbálja a kádereit elhelyezni az egyetemek vezetésében, és az egyetemi vagyonokat „lehúzni”.

Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja és XXII. kerületi önkormányzati képviselője szerint a kormány „a gátlástalan hatalmi törekvését becsomagolja egy kommunikációs lepelbe”, miközben a „valódi cél” a lojális fideszes kádereknek a pozícióba való juttatása, és a totális politikai kontroll megvalósítása.

„Az átalakítás növeli az autonómiát”

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a parlamenti vita nyitóbeszédében azt mondta: az egyetemek jövője Magyarország jövője, ezért a következő évek egyik legfontosabb nemzetépítési programja az egyetemek megújítása.

Az MTI összefoglalója szerint közölte:

a modellváltó intézmények vezetőiben és vezetőtestületeiben egyértelmű az ambíció, változást akarnak, és ha nincs modellváltás, a támogatások a megkövült struktúrákba kerülhetnek, ahogy korábban is.

Arról is beszélt, hogy az egyik legtöbbet hangoztatott félelem az egyetemi autonómia elvesztése, de az átalakítás nem csökkenti, hanem növeli az autonómiát.

A kormány az egyetemek döntéseit tiszteletben tartva jár el, csak ott lehet modellváltás, ahol ezt az egyetemek kérték, kezdeményezték

– jelentette ki.

Pósán László, a Fidesz vezérszónoka azt mondta, hogy az alapítványok a mindenkori kormányzattól szervezeti, vagyoni és működési szempontból egyaránt függetlenek. A kormánypárti politikus szerint a modellváltással kapcsolatos javaslatok célja, hogy a felsőoktatásban a hazai tudás és innováció tehetségbázisán a gazdaság igényeire nyitottabb, a vállalatokkal hatékonyabban együttműködő intézményrendszer alakuljon ki.

Az egyetemi fenntartói modellváltási program történelmi esélyt kínál arra, hogy Magyarország a jövő nyertesei közé tartozzon

– fogalmazott Pósán László.

Rovatok