Index Vakbarát Hírportál

1400 kóbor kutyát akar ivartalanítani a Nébih

2021. április 9., péntek 13:45

A kistelepülések kutyapopulációjának „mederben tartása” és a nem kívánt szaporulat megelőzése érdekében indított ivartalanítási programot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – adta hírül a Nébih a honlapján

A hivatal kifejti, hogy projektje összköltsége ötvenmillió forint, amely mintegy ezernégyszáz kutya ivartalanítását teszi lehetővé országszerte, és a programban elsősorban a nőstény egyedeket helyezi előtérbe.

Magyarországon mindössze a kutyák tíz százaléka ivartalanított, pedig a hivatal szerint a nem kívánt szaporulat megelőzéséhez jelenleg az állatok ivartalanítása az egyetlen megbízható eszköz.

Magyarországon a becslések szerint több tízezer kutya kóborol.

A Nébih szakértői úgy vélik, amíg a tízszázalékos arány nem javul számottevően, addig nem várható áttörés a kóbor, illetve az állatmenhelyeken és az ebrendészeti telepeken gazdára váró ebek számában.

A hivatal tájékoztat róla, hogy márciusban indított 

programja elsősorban az ötezer lélekszám alatti kistelepülésekre koncentrál, ahol a tapasztalatok szerint erősebben élnek még a köztudatban az ivartalanítással szembeni tévhitek, és sokszor a megfelelő szakmai háttér sem áll rendelkezésre az operációk elvégzéséhez.

A legjobb kóbor állat az, amelyik meg sem születik

– mondta Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, aki elmondta, hogy országjáró körútján számos megyei jogú városban beszélgetett az állatvédelem helyi szereplőivel (jegyzőkkel, civilekkel, hatósági állatorvosokkal, a kormányhivatalok, illetve többek között a NAV szakértőivel), és általános egyetértést tapasztalt az ivartalanítási program szükségességéről.

Rovatok