Index Vakbarát Hírportál

Nem vált el, úgy ment férjhez még egyszer

2021. április 9., péntek 16:37

Kettős házasság miatt indult büntetőeljárás egy magyar nő ellen, aki a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint 2015-ben Írországban megházasodott, majd a korábbi frigy felbontása nélkül 2018-ban újból házasságot kötött egy Kecskemét környéki községben. A Kecskeméti Járási Ügyészség egy évre felfüggesztette az eljárást.

Az ügyészség határozata szerint a gyanúsított 2015 szeptemberében Írországban házasságot kötött egy pakisztáni állampolgárságú férfival. Egy évvel később azonban megszűnt közöttük az életközösség, és a nő visszaköltözött Magyarországra. A házasságot viszont nem bontották fel, és a nő nem anyakönyveztette itthon a külföldi házasságkötést.

Az írországi férj jogi képviselőjének a kérelmére 2021 januárjában Magyarországon is anyakönyvezték az írországi frigyet.

Ennek során derült ki, hogy a nő a korábbi házasság felbontása nélkül 2018 júliusában egy Kecskemét környéki községben házasságot kötött egy magyar férfival.

A Büntető Törvénykönyv szerint a kettős házasság bűntettét követi el, aki a házasságának a fennállása alatt újabb házasságot köt. A törvény ezt a bűncselekményt három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.

A büntetőeljárási törvény szerint az ügyészség próbaidőre felfüggesztheti az eljárást, ha attól a bűncselekmény jellegére, az elkövetés módjára és a gyanúsított személyére figyelemmel a gyanúsított magatartásának kedvező változása várható. Feltétel az is, hogy az elkövetett bűncselekmény büntetési tétele háromévi, illetve ötévi szabadságvesztésnél ne legyen súlyosabb.

Mivel a büntetlen előéletű gyanúsított beismerte a bűncselekmény elkövetését, elegendő vele szemben az eljárás egy évre történő felfüggesztése. Ha ez a próbaidő eredményesen eltelik, az ügyész megszünteti az eljárást.

A korábbi frigy fennállása alatt kötött házasság érvénytelen, ezért az ügyészség keresetet is benyújtott az illetékes bírósághoz a 2018. júliusi házasságkötés érvénytelenségének megállapítása érdekében.

Rovatok