Index Vakbarát Hírportál

Két év múlva a Pénzügyminisztérium lesz a Mátyás templom szomszédja, 55 milliárdba kerül

2021. április 14., szerda 10:33

Lezárult a Magyar Királyi Pénzügyminisztérium várbeli épületének rekonstrukciójára kiírt közbeszerzési eljárás, a nyertes pedig a West Hungária Bau Kft. és a Garage Kft. konzorciuma lett, akik nettó 54,4 milliárd forintból újíthatják fel az épületet – írja a Magyar Nemzet. A lap beszámolt arról is, hogy a beruházás mérnök-lebonyolító és műszaki ellenőri feladatainak ellátására kiírt eljárást pedig a Céh Zrt. nyerte, amely 1,25 milliárd forintból gazdálkodhat. Mindkét eljárásban a legalacsonyabb árat ajánló pályázat nyert.

A West Hungária Bau Kft. Paár Attila cége, amely 2015-ben megvette a miniszterelnök veje, Tiborcz István részesedését az az éppen a Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) célkeresztjébe került Elios Innovatív Zrt.-ben a szivárgó hírek szerint 3 milliárd forintért.

Halmai Zoltán, aki az építésért felel, azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy a kormánytól már korábban kaptak 25 milliárd forintot, amiből már 10,7 milliárdot elköltöttek, a fel nem használt összeg egy része pedig visszakerül a költségvetésbe, másik részét a beruházás hátralévő szakaszában használják fel. 

A rekonstrukció során eredeti helyükre kerülnek a századelőt idéző fa- és kőfaragványok, csillárok, padlóburkolatok, festett ólomüveg ablakok. A Mátyás-templom közvetlen szomszédságában álló épületegyüttes korhű felújításával a tervek szerint két és fél éven belül végeznek, tehát a Pénzügyminisztérium 2023 végén költözhet vissza a várba. 

Az előkészítő munkákat egyébként a Forster Központ kezdte meg még 2016-ban. 

Rovatok