Index Vakbarát Hírportál

Gődény is adott munkát az Alkotmánybíróságnak a veszélyhelyzetben

2021. április 16., péntek 06:01 | aznap frissítve

Az Alkotmánybíróság tavaly május óta tíz, a járványügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos ügyben hozott döntést, míg jelenleg nem kevesebb, mint tizenhat ilyen eljárás van folyamatban. Valamennyi ügyben soron kívüli elbírálást rendelt el Sulyok Tamás, a testület elnöke – értesült az Index.

A járványügyi veszélyhelyzettel összefüggésben – a szervezet honlapján olvasható lista szerint – tavaly május óta összesen huszonhat eljárás indult az Alkotmánybíróságon. Mint megtudtuk, valamennyi ilyen ügyben soron kívüli elbírálást rendelt el Sulyok Tamás, a taláros testület elnöke.

Gépjárműadó, rémhírterjesztés, adatigénylés

Eddig összesen tíz veszélyhelyzeti ügyben hoztak döntést az alkotmánybírák. Négy esetben elutasították, négy alkalommal visszautasították az indítványt, egy alkotmányjogi panasz esetében megszüntették az eljárást, míg egy láthatási ügyben – az indítványozó apának igazat adva – megsemmisítették a bíróság döntését. Mindamellett három határozatukban alkotmányos követelményt is megállapítottak.

Az Országgyűlésnek a helyi önkormányzatok számára az általuk ellátott kötelező feladat és hatáskörök ellátásához azokkal arányban álló költségvetési, illetve más vagyoni támogatást kell biztosítania. Ezeket az Országgyűlés, veszélyhelyzet idején a Kormány közérdekből csökkentheti, azonban ezzel nem lehetetlenítheti el a helyi önkormányzatok működését, nem üresítheti ki az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében szereplő alkotmányosan védett feladatköreiket.

csak az olyan tény közlését fenyegeti büntetéssel, amelyről az elkövetőnek a cselekmény elkövetésekor tudnia kellett, hogy hamis, vagy amelyet maga ferdített el, és amely a különleges jogrend idején a védekezés akadályozására vagy meghiúsítására alkalmas.

az Alaptörvény VI. cikk (3) bekezdéséből eredő alkotmányos követelmény, hogy a »veszélyhelyzet idején az egyes adatigénylési rendelkezésektől való eltérésről« szóló 521/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet 1. § (3)–(5) bekezdéseinek alkalmazása során az adatkezelőnek rögzítenie kell azokat az okokat, amelyek valószínűsítik, hogy az adatigénylésnek az információs önrendelkezési szabadságról szóló törvényben rögzített határidőn belüli teljesítése a veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatainak ellátását veszélyeztette volna.

Gődény György a gyülekezési tilalom ellen

Jelenleg tizenhat veszélyhelyzeti ügy van az Alkotmánybíróságon. Ezek közül néhány már szerepelt a testület napirendjén, de a legtöbb ügyben még dolgozik a döntéstervezeten az ügy előadó alkotmánybírója.

Egészségügyi dolgozó kirendelése

Rovatok