Index Vakbarát Hírportál

A kiberbűnözők a vakcinákat sem kímélik

2021. április 19., hétfő 21:43

Az ESET szerint a kiberbűnözők megpróbálják kihasználni a nemzetek oltási programjait: elképesztő ajánlatokkal bombázzák a lakosságot. A közelmúltban az Interpol és az Amerikai Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma is hamis koronavírus-vakcinákkal kapcsolatos online átverésekre figyelmeztetett. A Covid–19 elleni vakcinák szigorú tudományos és hatósági folyamaton mennek keresztül, így csak az egészségügyi szolgáltatók forgalmazhatják, illetve adhatják be őket.

Ezért ha belebotlunk egy olyan ajánlatba, ami online vakcinavásárlási lehetőséget ígér az egészségügyi szolgáltató általi hivatalos oltás helyett, akkor egész biztosan hamis termékről van szó

– áll az ESET hétfői közleményében, amit a hvg.hu idézett.

A cég szerint a vakcinával kapcsolatos átverések egyik leggyakoribb variációja, hogy a kiberbűnözők hamis weboldalakon „előrendelést” vesznek fel oltásra, amelyért bitcoinnal kell fizetni. S hogy mindez ne keltsen gyanút az internetezőben, a csalók a koronavírus-vakcinák gyártásában részt vevő (igazi) nagyvállalatok logóit tüntetik fel. A hamis webhelyeket viszont adathalász-támadásokhoz használják fel, de a pénzveszteségen túl a potenciális vásárlók számos más egyéb veszélynek is kiteszik magukat – ideértve az egészségügyi kockázatokat, valamint a személyazonosság-lopást.

Az átverés tényéről ugyanakkor sok minden árulkodhat, például az, hogy a beérkező levél, e-mail) több nyelvtani hibát tartalmaz, és a stílusa is merőben szokatlan egy rendes üzleti levélhez képest.

Meg kell említeni azt is, hogy a koronavírus-oltóanyagok értékesítéséről szóló tárgyalások bizalmasak, ezek szinte kizárólag a gyártók és a kormányok között zajlanak. Azaz furcsán veszi ki magát, ha valaki e-mailben vakcinát kínál eladásra.

Rovatok