Index Vakbarát Hírportál

Schmidt Mária alapítványát is vagyonkezelővé minősítenék

2021. április 21., szerda 16:15

Vagyonkezelővé alakítanák át Schmidt Mária közalapítványát. Ez derül ki egy kedd éjjel benyújtott törvényjavaslatból, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes neve fémjelez.

A dokumentum tanúsága szerint a Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítványt a javaslat elfogadása után vagyonkezelő alapítvánnyá minősítenék át, következő lépésben pedig állami vagyonhoz juttatnák, de ezek a vagyonelemek kikerülnének az állam ellenőrzése alól. 

Az Alapítvány céljainak támogatása olyan – a mindenkori pártpolitikai viszonyokon felülemelkedő, jelentős történelmi, kulturális értékek és hagyományok megóvása, megőrzése szempontjából – alapvető fontosságú ügy, amelynek támogatása a mindenkori Kormány széleskörű társadalmi elváráson nyugvó, meghatározó feladata

– áll a törvényjavaslatban. 

Az alapítvány kuratóriumának tagja egyébként Kapronczay Károly elnök, Lánczi András, Farkas Anikó, Martonyi János, valamint maga Schmidt Mária. A felügyelő bizottságban Locsmándi Béla, Bogárdi Szabó István református püspök, M. Kiss Sándor. Az alapítvány honlapján egyébként fel vannak tüntetve a kuratórium több tagjai úgy, mint Balás-Piri László, Granasztói György, valamint Tőkéczki László.

Figyelemre méltó, de Szájer József neve már nem szerepel a névsorban, a volt fideszes EP-képviselő a brüsszeli szexbotrány után, december elején távozott az alapítvány kuratóriumából.

Rovatok