Index Vakbarát Hírportál

Egy ideig nem szabadulhat a nagyanya-gyilkos

2021. április 22., csütörtök 14:48

Életfogytig tartó fegyházra ítélte a Kecskeméti Törvényszék azt a 27 éves bajai férfit, aki halálra verte 79 éves nagyanyját – közölte a bíróság csütörtökön az MTI-vel. A férfi 15 éves kora óta fogyaszt kábítószert, és bár több pszichológiai és drogambulanciai kezelésen is részt vett, de azok nem vezettek eredményre.

Idővel egyre súlyosabbá váltak magatartási problémái, hozzátartozóival agresszíven viselkedett, előfordult, hogy családtagjait megverte. Édesanyja bántalmazásáért a Bajai Járásbíróság el is ítélte. A család ezért úgy döntött, hogy a férfit a korábbi nagyszülői házba, nagyanyját pedig annak lányához, a férfi édesanyjához költöztetik.

A férfi egyedül élt, önálló jövedelme nem volt, ezért családtagjai pénzzel és élelemmel segítették.

Tavaly januárban a férfi elment családtagjai bajai házához, ahol öngyilkossági gondolatai miatt idős rokona szorongásgátló, feszültségoldó gyógyszereiből bevett egy marékkal, majd ezekre alkoholt ivott. Viselkedését nagyanyja sérelmezte, emiatt összevitatkoztak.

A férfi ököllel több alkalommal arcon ütötte az idős nőt, majd a padlóra zuhant asszony mellkasára térdelve tovább ütötte a fejét.

Idős rokona halálát a koponyaalapi töréshez társuló pókhálóhártya alatti vérzés, traumás agyvizenyő, heveny légzési-keringési elégtelenség okozta. Bántalmazásának kezdetétől a haláláig hosszú percek telhettek el.

A férfi a holttestet a pincébe vonszolta, ahol elásta, majd átkutatta a házat és magához vette anyja és nagyanyja mintegy 700 ezer forintját. A közben telefonáló anyjának azt állította, hogy nagyanyja épp a boltban van.

Az idős nő eltűnését másnap jelentette a lánya. A rendőrök még aznap megtalálták a holttestet. Hamarosan a férfit is elfogták, akinek a lakásában megtalálták az elvitt pénzt, valamint több csomag kábítószert.

A Kecskeméti Törvényszék emberölés, kifosztás és kábítószer birtoklása miatt életfogytig tartó fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a férfit azzal, hogy büntetéséből legkorábban 25 év után bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítéletet az ügyészség és a vádlott tudomásul vette, a védő három nap gondolkodási időt tartott fenn.

Rovatok