Index Vakbarát Hírportál

Nincs lehallgatási ügy, tévedett a kórházi főigazgatóság

2021. április 23., péntek 17:46

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) tévedésből küldött ki megbízhatósági vizsgálatokkal kapcsolatos nyilatkozatokat a kórházaknak csütörtökön. A nyilatkozatban az állt, hogy az aláíró tudomásul veszi, hogy a rendőrségről szóló törvény alapján „védett állomány tagjának” minősül, és ezért munkavégzése „megbízhatósági vizsgálat” alá vonható, aminek „célja annak megállapítása, hogy eleget tesz-e a jogszabályban előírt hivatali kötelezettségeinek”.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége Facebook-oldalán tette közzé, hogy komoly és érthető felháborodást okozott a közösségi médiában terjedő hír, az ügy tisztázása érdekében felhívták a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatóját. Farkas László dandártábornok által adott tájékoztató alapján kiderült: nincs és nem is lesz ilyen előírás. 

Az Országos Kórház Főigazgatóság[tól] adminisztrációs tévedésből ment ki a levél. Az egészségügyi szolgálati jogviszony alá tartozó dolgozóknak nem kell ilyen nyilatkozatot kitölteni, nincs is jogalapja, tévedés volt kiküldése 

– tájékoztatta Farkas László a MOK elnökségét. A MedicalOnline arról ír, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság már tegnap visszavonta a tévedésből kiküldött utasítást. A lap úgy értesült, hogy az OKFŐ egyik főosztályvezetője hibázott, amikor számos más adatbekéréssel egyidejűleg ezt a nyilatkozatot is kiküldte az intézményvezetőknek.

Rovatok