Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon szedik ki a folyókból a romániai szemetet

2021. április 23., péntek 10:28

Radu Trufan, a Máramaros megyei tanács alelnöke úgy tudja, hogy Romániából percenként legalább 50-70 PET-palack érkezik Magyarországra a Tiszán és a Szamoson keresztül.

Olyanok vagyunk, mint a rossz felső szomszéd egy tömbházban, aki mindig eláztat: mi a magyar szomszédokat folyamatosan elárasztjuk szeméttel

fogalmazott a politikus, aki önkritikusan azt is hozzátette, hogy ez nagy szégyen Romániára nézve.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az Indexnek úgy összegezte a helyzetet, hogy áradás esetén tényleg rengeteg palack jön, mert ilyenkor a magasabb vízszintnek köszönhetően a hullámtéren lerakott szemetet is felkapja a víz.

Minimális vízmagasságnál annyira nem jellemző ez a probléma, de 1-2 méteres emelkedésnél már lehozza a vízgyűjtő területekről a szemetet a folyó.

A Tiszát egy 2019-ben átadott magyar fejlesztésű rendszer segítségével mentesítik a hulladéktól.

Négy helyen – köztük Ukrajnában és a folyó magyarországi felső szakaszán – van telepítve 24 órás kamera, ami riasztást küld, ha egy percen belül a megadott számú műanyag flakonnál többet érzékel.

Azt is figyelik, hogy a Szamoson mennyi szemét érkezik, szükség esetén pedig Vásárosnaménynál gyűjtik a hulladékot.

Hajólánccal lezárjuk a medret, és egy épített kiszedőhelyen válogatjuk a szemetet. Több száz köbméternyi szemétre kell gondolni, de már sikerült elérnünk, hogy a folyó lentebbi szakaszaira jóval kevesebb hulladék jut, mint korábban.

A munkában civilek, például a PET Kupa csapata is részt vesz, a kigyűjtött szemetet az előírások alapján szelektálják, majd elszállítják a megfelelő helyekre.

Áder János köztársasági elnök tavaly nyáron írt levelet Volodimir Zelenszkij ukrán és Klaus Iohannis román elnöknek az ügyben, az államfő akkor érdemi intézkedést kért a szomszédos országok vezetőitől.

Rovatok