Index Vakbarát Hírportál

Javulnak a járványadatok: kevesebb az új fertőzött, több a gyógyult

2021. április 24., szombat 09:20

Szombatra virradóra 2796 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 767 190 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma – közölte a központi tájékoztató oldal. Elhunyt 212, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 26 420 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 478 323 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 262 447 főre csökkent. Kórházban 6737 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 813-an vannak lélegeztetőgépen. Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 576 705 fő, közülük 1 552 685 fő már a második oltását is megkapta.

Péntekre 3427 új fertőzöttet azonosítottak, és elhunyt 207 beteg. Kórházban 7177 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 844-en voltak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 3 508 846 fő volt, közülük 1 490 478 fő kapta meg a második oltását. Két harmincas fiatal is meghalt koronavírusban. A kormányzati tájékoztató oldal adatai szerint a legfiatalabb áldozat egy 35 éves nő volt, akinek az alapbetegségei elhízás és magas vérnyomás voltak.

A magyar lakosság 36 százaléka már kapott oltást, szemben az uniós 20 százalékos átlaggal. Megnyílt az online időpontfoglaló rendszer minden érvényes regisztrált számára, jelenleg hétfői, keddi és szerdai napokra lehet időpontot foglalni a kórházi oltópontokra, ahol Sinopharm-vakcinával oltják a jelentkezőket.

Miután a beoltottak száma elérte a három és fél milliót, a vendéglátó teraszok szombattól kinyithatnak. Reggel öt óra és este fél tíz között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. Az esti kijárási tilalom kezdete 23 órára módosul – jelent meg a pénteki Magyar Közlönyben.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádiónyilatkozatában bejelentette a négymillió beoltott után várható újraindítási lépéseket: megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk. Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is.

Felhívják a figyelmet, hogy a brit vírusmutáns továbbra is napi több ezer embert fertőz meg, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen:

A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

Rovatok