Index Vakbarát Hírportál

Lebukott a számlagyár

2021. április 26., hétfő 13:08

Számlagyárként működő bűnbandára csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A banda bűnszervezeteknek állított ki fiktív számlákat Budapesten. A bűnszervezetek ezzel hatmilliárd forintos kárt okoztak a költségvetésnek − írja az MTI.

A számlagyár két, főként őrzés-védelemmel, takarítással, polcszervizzel és marketingtevékenységgel foglalkozó bűnszervezetet szolgált ki fiktív számlákkal, amelyekkel a társaságok a fizetendő áfájukat csökkentették. A számlagyár cégei valós tevékenységet nem végeztek.

A BŰNBANDÁK AZ ELLENÜK SZÓLÓ BIZONYÍTÉKOKAT RENDSZERESEN ELÉGETTÉK VAGY DARÁLÁSSAL MEGSEMMISÍTETTÉK.

A három bűnszervezetet a budapesti pénzügyi nyomozók − a Merkur bevetési egység, a Terrorelhárítási Központ és szakértők támogatásával − számolták fel. Az akcióban részt vevők 160 helyszínen tartottak kutatást, 60 ember hallgattak ki, közülük hatot letartóztattak.

A költségvetési kár megtérítésére a NAV mintegy egymilliárd forint értékben külföldi és belföldi bankszámlákat zárolt, 28 ingatlant vett zár alá, több mint 150 millió forintnyi készpénzt, öt gépkocsit, vitorlás hajókat, kortárs festményeket, aranytömböket és ékszereket foglalt le.

A zárolt és lefoglalt vagyon értékét szakértő állapítja meg, de az előzetes becslések szerint elérheti a két és fél milliárd forintot.

A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt indult.

Rovatok