Index Vakbarát Hírportál

Drogambulancia létesül Józsefvárosban

2021. április 28., szerda 21:34

A fővárosi önkormányzat tíz évre ingatlant biztosít a református egyház ifjúságmentő missziójának a VIII. kerületi Teleki téren, hogy ott drogambulancia működhessen. Karácsony Gergely főpolgármester a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre vonatkozó törvényi rendelkezés értelmében a fővárosi közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva hozta meg döntéseit, amelyeket szerdán a fővárosi önkormányzat honlapján tették közzé.

A főváros a Teleki tér 7. szám alatt található 234 négyzetméter alapterületű ingatlancsoportot közfeladat ellátása céljából tíz évre ingyenes haszonkölcsönbe adja a Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona részére. A református misszió még tavaly augusztusban kért segítséget a fővárosi önkormányzattól a Budapesten megnyitni tervezett drogambulanciája helyszínéül szolgáló ingatlan biztosításához.

A két ingatlanrész bevonása a programba lehetővé tenné a teljes körű ellátás biztosítását egy helyen. A megnyitni tervezett drogambulancia úgynevezett befogadott kapacitásokkal – a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő engedélyével – alkalmas nyolcvan ember nappali és ugyanannyi fő ember közösségi ellátására.

A misszió ellátja a szociális és lakhatási krízishelyzetbe került szenvedélybetegséggel küzdőket, a saját otthonukban élő, tizenhatodik életévüket betöltött, fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igénylő szenvedélybetegeket, valamint a szenvedélybetegségük miatt korábban fekvőbeteg-gyógyintézményben kezelteket, illetve rehabilitációs intézményben gondozottakat, akik az absztinencia fenntartásában kérnek segítséget.

Emellett támogatást nyújtanak az érintett családoknak, valamint általános és középiskolákkal együttműködve drogprevenciós tevékenységet is végeznek. A misszió partnerséget vállal a fővárosi addiktológiai problémával küzdő budapesti hajléktalan emberek ellátásában is.

A Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziója 1983 óta működik, jelenleg öt telephelyen. Drogambulanciát, prevenciót, szociális alapellátásokat, elterelést, serdülő- és felnőttrehabilitációs otthont, utógondozót és támogatott lakhatást működtet – számol be az MTI.

Rovatok