Index Vakbarát Hírportál

Kósa Lajos szerint nem vontak el pénzt az önkormányzatoktól

2021. április 28., szerda 06:54

Az önkormányzatoktól valójában nem vontak el pénzeket, csak arról intézkedtek, hogy a pénz az adózóknál maradjon – többek közt erről beszélt Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A politikus szerint az önkormányzatok szerinte feleslegesen ajánlottak fel segítséget az oltási kampányban.

Ez nagyszerű felajánlás, csak nincsen rá szükség. Van egy komplett logisztika, egy nagyszerűen teljesítő háziorvosi hálózat

– vélte, hozzátéve, hogy szerinte „pont ez” elég jól halad önkormányzati segítség nélkül is. 

Kósa Lajos szerint igenis tárgyalt a kormány a helyhatóságokkal az elvonások kompenzációjáról, bár nem az egyes önkormányzatokkal, hanem azokért felelős szervezetekkel, így például a Budapestért felelős fejlesztési tanáccsal, illetve a Megyei Jogú Városok Szövetségével. 

Hozzátette: az önkormányzatoktól szerinte nem vontak el pénzeket, és állandóan adnak nekik pénzt különféle beruházásokra „kifejezetten komoly fejlesztési lehetőségekkel rendelkeznek” – bár Rónai Egon műsorvezető megjegyezte, hogy ez nem egyenlő azzal, hogy a kötelező feladatellátás finanszírozásához kapnának pénzt .

Kósa Lajos viszont azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzatoktól ők nem vontak el pénzeket.

Ha valakitől elvonok valamit, az azt jelenti, hogy az nálad van, és én azt elveszem. Na ilyen nem volt...

– állította, hozzátéve: ők csak olyan intézkedést hoztak, amelynek értelmében

az adó az embereknél maradt. 

„Ez nem elvonás, hanem azt mondtuk, hogy maradjon [a pénz] inkább az embereknél...mi azt állítjuk, hogy maradjon az embereknél, a polgármesterek azt mondják, hogy legyen náluk inkább”  – mondta, mire a műsorvezető közbevetette, hogy a pénz valójában az adózóknál, a vállalkozásoknál maradt és ezt a politikus is elfogadta. 

Arra a kérdésre, hogy akkor mivel magyarázza, hogy sok polgármester panaszkodik arra, hogy fogyóban van a pénzük, Kósa Lajos azt mondta, hogy ezt csak ellenzéki polgármesterek mondták. Rónai Egon erre közbevetette, hogy ez nem igaz, mert a fideszes városvezetők is ezt mondták, csak aztán ők újabb forrásokat kaptak. 

„Égnek a lámpák, van takarítás, fenntartják a városaikat...nem volt még olyan, hogy a kormánynak át kellett volna vennie a város fenntartását – fogalmazott Kósa Lajos, aki szerint az önkormányzati választások után a pesti kerületek „úsztak a pénzben”. 

Hozzátette: a főváros rengeteg pénzt kapott különböző projektekre is. Rónai Egon ekkor közbevetette, hogy az azért nem ugyanaz, mint ha az önkormányzatnak adnák a forrást, mire Kósa azt válaszolta: 

Tudja mit Rónai úr? Ne adjon egy fillért sem nekem, csak jöjjön el a kertbe, mert ott bizony le kéne vágni a füvet, de azt fizesse ki a kertész. Hát a Karácsony is ezt csinálja...

Drága a kertésze? – kérdezte erre a műsorvezető. Hát nem olcsó! – válaszolta a politikus. 

Arra a kérdésre, hogy számíthatnak-e az önkormányzatok arra, hogy a kormány eljuttat hozzájuk valamilyen kárpótlást a kieső összegek után Kósa Lajos azt válaszolta, hogy a 2022-es költségvetésben több százmilliárddal nagyobb forrást különítettek el számukra. 

Rovatok