Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: Kinyitjuk az idősotthonokat

2021. április 29., csütörtök 13:57

Mától védettségi igazolvánnyal látogathatók az idősotthonok – jelentette be Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. A tiszti főorvos elmondta, hogy ma visszavonja a szociális intézményekben, idősotthonokban a látogatási tilalmat, amelyet több mint egy éve, a súlyos járványügyi helyzet miatt kellett meghoznia. 

Újra lehetővé válik az intézményekben a látogatás. Az látogathatja meg az idősotthonok lakóit, akinek van védettségi igazolványa, illetve magával viheti a 18 éven aluliakat

– mondta Müller Cecília, majd megköszönte a hozzátartozók türelmét, megértését. 

A tiszti főorvos ismertette, hogy csütörtökre 2584 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 776 983 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 186 beteg, így az elhunytak száma 27 358 főre emelkedett. Kórházban 5554 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília elmondta, hogy már a lakosság 39 százaléka megkapta az oltását. Hozzátette: a kórházban ápolt betegek és az elhunytak száma arra figyelmeztet minket, hogy oltassuk be magunkat. 

Néhány napja kizárólag rajtunk, magyar állampolgárokon múlik, hogy beoltatjuk-e magunkat. Ehhez az kell, hogy regisztráljunk, időpontot foglaljunk. Ez egy hatalmas, közös projekt

– mondta a tiszti főorvos, hozzátéve, hogy a járványügyi szabályokat mindenki tartsa be, hiszen a javuló járványhelyzet mellett még mindig regisztrálnak új fertőzötteket. Müller Cecília elmondta: csütörtökön 400 ezer Sinopharm-vakcina érkezett, és még 44 400 Moderna-vakcina is jön Magyarországra.

Hétfőtől kezdődik az érettségi

Az operatív törzs tájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár ismertette az érettségi vizsgák szabályait. 

Elmondta, hogy szóbeli vizsgák lesznek, az írásbeli vizsgák alatt pedig egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó, egymástól másfél méteres távolságban tartózkodhat. A védőmaszk a felügyelő tanároknak kötelező a vizsga alatt. A jelentkezők 400 ezer vizsgát teljesítenek – 180 tárgyból 322 ezer középszintű vizsga lesz. A már érettségizettek 10 500 vizsgára jelentkeztek.

Az írásbeli vizsgákat május 3-tól, magyar nyelv és irodalom tantárgyból kezdik, kétezer diák emelt szinten. Az érettségizők kerüljék a tömeget, ne teszteljék a teraszokat! Pihenjék ki magukat, minden érettségizőnek sok sikert kívánok

– mondta Maruzsa Zoltán. Majd ismertette, hogy az 5–8. évfolyamokon május 10-ig még digitális oktatás van. Mint mondta, az iskolák nyitását a lakosság tömeges oltása és a járványügyi adatok tették lehetővé. Az óvodák és iskolák nyitása fokozatosan zajlik: kezdetben az óvodások 40 százaléka, az alsósok 75 százaléka tért vissza az intézményekbe, és ez az arány folyamatosan nő – hozzátette személyes tapasztalatát: másodikos kislánya szeme ragyogott, amikor újra iskolába mehetett.

Ha fertőzött diákot, gyermeket látnak, az egész csoportot, osztályt hazaküldik

– szögezte le az államtitkár. Kiemelte, hogy külön igazgatói engedéllyel a tanulók visszatérhetnek a kollégiumokba. Maruzsa Zoltán elmondta, idén 103 ezer diák felvételizett középfokú intézményekbe, 72 százaléka a jelentkezőknek az első helyen megjelölt helyen folytathatja tanulmányait. Hozzátette: a 6 és 8 osztályos gimnáziumok iránt csökkent az érdeklődés.

Rendőri intézkedések

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a tájékoztatón elmondta, hogy szerdán

(Borítókép: Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján 2021. április 29-én. Fotó: M1 / Médiaklikk)

Rovatok