Index Vakbarát Hírportál

Sokan attól rettegnek, hogy az érettségire lebetegszenek

2021. április 30., péntek 14:56

A koronavírus-járvány miatt országszerte elmaradnak a hagyományos ballagások a középiskolákban. Így idén is a legtöbb helyen online búcsúztatják a diákokat, de van, ahol csak később, az érettségik után tartják meg az ünnepséget.

A középiskolákban május 10-ig tantermen kívüli, digitális munkarend van érvényben, ami azt jelenti, hogy addig személyes jelenléttel járó rendezvényeket, vagyis például ballagásokat sem szervezhetnek.

Lapunk megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ünnepségek csúsztatását javasolja.

A ballagási ünnepségek és évzárók megszervezésére előreláthatólag leginkább júniusban kerülhet majd sor, amennyiben a járványhelyzet tovább javul, és az aktuális járványügyi adatok ezt lehetővé teszik – írták.

Sok iskola mégis úgy döntött, hogy még az érettségi előtt adna valamiféle útravalót a végzős diákoknak, ezért a napokban több helyen online ballagásokat tartanak.

Virtuálisan búcsúznak például a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulóitól, de a program változatlan. Az igazgató köszönti a diákokat, majd beszédet mond egy 11.-es diák. Ezt követően az osztályfőnökök elbúcsúznak az osztályaiktól, a tanulók pedig zárásképp kisfilmekkel készülnek – tudta meg az Index Aranyi Imre intézményvezetőtől.

Hasonlóról számolt be a pécsi Janus Pannonius Gimnázium intézményvezető-helyettese is. Szlovák Szabolcs kiemelte, hogy az ünnepséget pénteken, az utolsó online osztályfőnöki óra után tartják meg.

Veszprémben, a Lovassy László Gimnáziumban két ballagás is lesz, az egyiket most hétvégére szervezték meg online, míg a másikat a tanévzáróval együtt, június 24-én rendezik majd meg.

Székesfehérvár szintén rendhagyó módon, online búcsúztatja a végzős diákokat. Május 1-jén, szombaton 9 órakor a Városháza Dísztermében jelképesen felkerül egy, az összes iskolát és végzős diákot jelképező közös szalag a város zászlajára. A tavalyi évhez hasonlóan az osztálykép- és tablógyűjteményt idén is közzéteszik a városi honlapon, valamint a Facebookon.

A kecskeméti Bolyai János Gimnáziumban az online ballagást is későbbre halasztották, a diákok a műsort csak május 30-án, a Kréta rendszeren keresztül érhetik majd el. 

A fővárosi gimnáziumoknál sem láthatók a korábbi évek ballagásaira jellemző virágos díszítések az épületek bejáratainál, mint azt láttuk az Apáczai Csere János, a Fazekas Mihály, vagy éppen a Szent Margit Gimnáziumnál.

Ezzel szemben sok iskola – ragaszkodva a hagyományokhoz – inkább a halasztás mellett döntött, aminek a legtöbb helyen örülnek a diákok.

„Csak június második felében lesz a ballagás, ami jelen helyzetben teljesen logikus, egyébként is jobb az érettségi után, megkönnyebbülve búcsúzkodni. Ettől függetlenül persze szomorúak vagyunk, hogy az utolsó évünk ennyire rendhagyóan alakult, jó lett volna még egy kicsit együtt lenni, de igazság szerint már beletörődtünk, hogy ez most ilyen" – mondta a budapesti Városmajori Gimnázium egyik tanulója.

„Úgy tudom, hogy nálunk csak június közepén tartanak majd ballagást, még az is lehet, hogy az évzáróval együtt, ahova remélhetőleg már a szülők is jöhetnek” – erről már a fővárosi Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium végzőse mesélt az Indexnek. 

Most még túl nagy lenne a kockázat, nem szeretnénk pont az érettségire lebetegedni, online pedig szerintem nincs sok értelme búcsúzkodni.

A vizsgák előtti utolsó napokat most inkább a tanulásra szánjuk – tette hozzá a 18 éves tanuló.

Győrben, a Révai Miklós Gimnáziumban is a járványhelyzetnek megfelelően júniusra halasztották a ballagási ünnepséget.

(Borítókép: Diákok várakoznak a történelem írásbeli érettségi vizsga előtt Budapesten 2020. május 6-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok