Index Vakbarát Hírportál

Itt egy nagyon jó hír, hogy mi jön még négymillió beoltott után

2021. április 30., péntek 20:28 | aznap frissítve

Gőzerővel készülnek a mielőbbi nyitásra az ökoturisztikai létesítmények is – mondta az Indexnek Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Arra készülünk, hogy amint megjelenik a Magyar Közlönyben a határozat arról, hogy elértük a négymillió beoltottat, és életbe lép a fokozatos lazítás újabb köre, minél előbb, lehetőleg már másnap kinyithassanak a nemzeti parki igazgatóságok látogatóközpontjai és bemutatóhelyei, köztük a nagyközönség számára látogatható barlangok is – mondta az Index érdeklődésére Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára. A nemzeti parki igazgatóságok szabadon látogatható kültéri létesítményei, legfőképpen a tanösvények egyébként eddig is látogathatóak voltak.

Arra azért felhívta a látogatók figyelmét a helyettes államtitkár, hogy érdemes lesz a kiszemelt nemzeti parkok honlapját, közösségimédia-oldalait is figyelni, mielőtt útnak indulnak a védettségi igazolványokkal rendelkezők. Előfordulhat ugyanis, hogy egyes intézmények vagy különleges helyszínek esetében még egy-két napra szükség lesz az újranyitáshoz. Példaként a Tapolcai-tavasbarlangot említette, amely előreláthatóan keddtől fogadja a vendégeket.

Körültekintő és a járványvédelmi intézkedésekre kiemelt figyelmet fordító nyitást várunk az igazgatóságoktól

– hangsúlyozta Balczó Bertalan. Épp ezért az egyes helyszínek speciális adottságaitól is függ majd, hogy hány fős csoportokat és milyen sűrűséggel fogadnak vagy indítanak majd az egyes bemutatóhelyeken, például a barlangokban. Ugyancsak a helyszínek adottságaitól függ majd, hogy milyen maszkviselési szabályokat határoznak meg az egyes nemzeti parki igazgatóságok.

Ebben a helyzetben bárki bárhová elindul, nem árt, ha visz magával maszkot is, így nem érhetik meglepetések a kirándulókat

– tette hozzá Balczó Bertalan. 

A klasszikus erdei iskolai programokat egyelőre még nem indítják újra. 

A szálláshelyként is üzemelő erdei iskolák esetében azonban ugyancsak gőzerővel készülnek a mielőbbi nyitásra, de természetesen ezeknél is szükség van némi időre az újrainduláshoz ilyen hosszú kihagyás után – mondta Balczó Bertalan. A nemzeti parki igazgatóságok által fenntartott szálláshelyeknél egyébként a helyszíni adottságoktól függően előfordulhatnak létszámkorlátozások is, erről a foglalásnál kaphatnak felvilágosítást az érdeklődők.

Hétvégén már jár a kisvasút a Gemenci-erdőben


Május elsején ideiglenes menetrenddel újraindul a Gemenci Állami Erdei Vasút. Emellett hétvégi napokon a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja is kinyit. A Gemenc Zrt. kiállításai azonban egyelőre nem látogathatók – adta hírül közleményben az erdészet. A betartandó járványügyi szabályokról, az átmeneti nyitvatartási rendről és a Gemenci Állami Erdei Vasút ideiglenes menetrendjéről a Gemenc Zrt. hivatalos weboldalán és az Ökoturisztikai Központ Facebook-oldalán lehet részletesen tájékozódni.

(Borítókép:Bivalycsordát hajtanak át a Kiskunsági Nemzeti Park területén a Kelemen-széki vizes területeken Fülöpszállás közelében 2018. január 4-én. Fotó: Ujvári Sándor / MTI)

Rovatok