Index Vakbarát Hírportál

Már megjelent az újabb lazításról szóló jogszabály

2021. április 30., péntek 19:37 | aznap frissítve

Pénteken délután nem sokkal Orbán Viktor miniszterelnök 4 milliomodik első oltásost üdvözlő közösségi média posztját követően megjelent a Magyar Közlönyben Pintér Sándor belügyminiszter határozata is. Ennek értelmében a védelmi intézkedések fokozatos lazításáról szóló rendelet harmadik fokozata május elsejétől lép hatályba.  

Vagyis szombattól védettségi igazolvánnyal látogathatók lesznek

A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata.

Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól egymillió forintig terjedhet, vagy akár egyéves bezárást is elrendelhetnek.

Emellett a belügyminiszter határozata szerint ugyancsak május elsejétől látogathatják a versenyszerűen sportoló 18 év felettiek és az őket felkészítő sportszakemberek a jégpályákat, uszodákat, az edző- és fittnesstermeket, továbbá az egyéb sportlétesítményeket a versenyek idején vagy pedig az arra való felkészülés során. Amint azt a 202/2021. (IV. 29.) kormányrendeletben korábban már közzétették.

A belépés előtt természetesen igazolni kell, hogy versenyszerűen sportolóról, illetve felkészítő sportszakemberről van-e szó. De ami a lényeg, hogy

a sportolók és segítőik maszk nélkül tartózkodhatnak a létesítményekben, méghozzá este 11 és reggel 5 között is.  

Ugyanakkor védettségi igazolvány ide vagy oda, valóban védettnek csak az érezheti magát, akinek már a második oltását követő legalább két hetes időszak is eltelt, vagy aki a közelmúltban gyógyult fel a fertőzésből. Fontos lenne, ha az egy oltással rendelkezők tekintettel lennének a még oltatlanokra is az egyes szolgáltatások és létesítmények igénybe vételekor, nehogy akaratlanul terjesztve a vírust megfertőzzék azokat, akikben még nem alakulhatott ki védettség. 

(Borítókép: Futópadok a debreceni UNIFIT Fitness Gym Centerben 2020. május 16-án. Fotó: Oláh Tibor / MTI)

Rovatok