Index Vakbarát Hírportál

Meghirdették az Erasmus+ program idei pályázatait

2021. május 1., szombat 12:48

Rekordösszegű forrás áll a magyarok rendelkezésére az Erasmus+ program keretében, amelyre májusban már pályázhatnak is az egyetemisták.

A Tempus Közalapítvány az Indexhez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a program az Európai Unió 2021-2027 közötti költségvetési ciklusának elindulásával új szakaszába lépett. 

A program megvalósítására ugyanis uniós szinten több mint 28 milliárd eurós forrást biztosítanak.

Ebből a magyar pályázók számára idén várhatóan mintegy 52 millió eurónyi (18 milliárd forintnyi) pályázati keret lesz elérhető,

ennek köszönhetően pedig a korábbinál is több hallgató kapcsolódhat be a programba.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese ezzel kapcsolatban elmondta: a program költségvetése összesen 70 százalékkal nő az új uniós költségvetési ciklusban, ez pedig segít abban, hogy a magyar hallgatók hasznos szakmai és tudományos kapcsolatokat építhessenek külföldön. 

A tárcavezető arra is emlékeztetett, hogy az előző költségvetési ciklusban mintegy 235 ezer magyar résztvevője volt a programnak, a hét év alatt összesen 100 milliárd forint állt rendelkezésre a mobilitási és partnerségi pályázatokra. Hozzátette:  az Erasmus+ program elsősorban a felsőoktatásban tanulókat és oktatókat érinti, de köznevelési, szakképzési és felnőttoktatási intézmények, illetve ifjúsági szervezetek számára is nyújt lehetőségeket.

Czibere Károly, a Tempus Közalapítvány kuratóriumának elnöke szerint az Erasmus+  a koronavírus-járvány alatt azt is bebizonyította, hogy rugalmasan tud reagálni a kihívásokra. Kiemelte: a program egyik prioritása a közeljövőben az lesz, hogy nagyobb teret kapnak a virtuális együttműködések és mobilitások, a digitális megoldások. „A bővülő forrásoknak köszönhetően a korábbiakhoz képest jóval többen pályázhatnak, így még sokszínűbb nemzetközi projektek valósulhatnak meg a program támogatásával, és még többen utazhatnak külföldre tanulni vagy szakmai tapasztalatot szerezni” – részletezte. 

 A Tempus Közalapítvány által szervezett online rendezvényeken az elmúlt hetekben több mint 1000 fő vett részt, és jelenleg is zajlanak a felkészítések – hansúlyozta  Varga-Bajusz Veronika, a Tempus Közalapítvány főigazgatója .

A program aktuális pályázati felhívásai már elérhetőek.  A Mobilitási projektekre május 11-ig, együttműködési partnerségekre pedig május 20-ig lehet jelentkezni. A pályázással kapcsolatban részleteket, hasznos információkat az Erasmus Plusz honlapján lehet megtekinteni. 

Rovatok