Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon 23 ezer gyermek él édesanya nélkül

2021. május 2., vasárnap 12:36

Az SOS Gyermekfalvak egy szokatlan anyák napi kampányban hívta fel a figyelmet azokra a gyermekekre, akik édesanyjuk nélkül kénytelenek ünnepelni az anyák napját. 

„Azt kívánom az anyukámnak, hogy legyen boldog nélkülem!”

„Azt kívánom anyukámnak, hogy legyen lakása és munkája!”

„Azt kívánom az anyukámnak, hogy bárcsak élne még!”

Többek közt ezek a kívánságok hangzottak el az állami gondozásban élő gyermekektől.

Az SOS Gyermekfalvak szerint ma mintegy 23 ezer gyermek – a kiskorúak több mint egy százaléka – él állami gondozásban, édesanya nélkül. Többségük elhanyagolás, bántalmazás, szexuális erőszak vagy a szülők szenvedélybetegsége, betegsége, halála miatt került ki családjából. Ezek az okok rendszerint párosulnak más tényezőkkel, mint a szülők szegénysége, megoldhatatlan lakáshelyzete vagy akár kedvezőtlen munkaerőpiaci helyzete is. 

A sokkoló fotósorozatban most ezek a gyerekek beszélnek arról, hogy mit szeretnek és mit nem szeretnek édesanyjukban, illetve hogy mit kívánnak nekik ezen a napon.

Romet-Balla Ágnes, az SOS Gyermekfalvak adománygyűjtési igazgatója elmondta: a kampány által erre a „láthatatlan egy százalékra” szeretnék felhívni a figyelmet most, amikor mindenkinek lehetősége van felajánlani adója egy százalékát valamely szervezetnek. 

Rovatok