Index Vakbarát Hírportál

Már harmadik napja csökken az új fertőzöttek száma

2021. május 3., hétfő 09:11 | aznap frissítve

Az elmúlt 24 órában 1219 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 784 111 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Május 2-án, vasárnap 1593 volt a fertőzöttek száma, május 1-jén, szombaton pedig 1951

tehát már harmadik napja tapasztalható erős csökkenés.

A hivatalos adatok szerint 106-an haltak meg koronavírusban vagy annak szövődményeiben, ezzel az elhunytak száma 27 908 főre emelkedett Magyarországon.

A gyógyultak száma jelenleg 528 201 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 228 002 főre csökkent. 4872 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 572-en vannak lélegeztetőgépen.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 073 149 fő, közülük 2 077 160 fő már a második oltását is megkapta.

Miután a beoltottak száma átlépte a 4 milliót, szombaton életbe lépett az újraindítás újabb fokozata. A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek. Számos szolgáltatás már igénybe vehető védettségi igazolvánnyal. A még oltásra váró regisztráltak az online időpontfoglalóban Sinopharm- és AstraZeneca-oltásokat tudnak jelenleg foglalni. Már a 16–18 éveseket is lehet regisztrálni oltásra. Bővebben itt írtunk erről.

A kormány koronavírusról tájékoztató oldalán felhívják a figyelmet, hogy a brit vírusmutáns továbbra is terjed, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. 

Hangsúlyozzák: minden, Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, valamint védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. Az uniós beszerzésből 5 gyártótól várunk 24 millió adag vakcinát:

ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel, illetve kezdte meg a szállítást Magyarországra. Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik, és lassan, Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt – emelik ki.

(Borítókép:  Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. április 28-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok