Index Vakbarát Hírportál

Bíróság előtt a teherautóval ütköző busz sofőrje

2021. május 4., kedd 13:44

Maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt a Tatabányai Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be annak az autóbusznak a vezetőjével szemben, aki kanyarodás közben nem adta meg az elsőbbséget egy vétlen tehergépkocsinak, és az ütközés következtében hárman sérültek meg.

A vádirat szerint az autóbusz vezetője munkásokat szállított 2019. március 7-én Tokod lakott területén kívül, Tát felől Nagysáp irányába. Útkereszteződéshez ért, ahol balra, Sárisáp irányába akart kanyarodni. A vezető besorolt a balra kanyarodást biztosító forgalmi sávba, ott megállt és elsőbbséget adott a szemközti forgalmi sávban egyenesen közlekedő, ismeretlen járműnek.

Ezt követően a vádlott az autóbusszal megkezdte a balra kanyarodást, azonban nem adta meg az elsőbbséget az ismeretlen jármű mögött, vele azonos irányba Nagysáp felől Tát irányába szabályosan közlekedő, és egyenesen továbbhaladni szándékozó tehergépkocsinak, amely elé kanyarodott.

A tehergépkocsi vezetője jobbra kormányzott, azonban az ütközést nem tudta elkerülni. A tehergépkocsi egyik utasának a  lábszára zúzódott, nyolc napon belüli sérülésekkel megúszta, de egy másik utasnak nyolc napon túl gyógyultak a sérülései és a jobb könyöke is eltört.

A tehergépkocsi sofőrje is nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett. A bal láb többszörös csonttöréssel és szövődménnyel járó sérülésének gyógytartama egy év. Sérülései maradandó fogyatékossággal és súlyos egészségromlással jártak.

Az ügyészség indítványozta, hogy az Esztergomi Járásbíróság az autóbusz vezetőjével szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki, valamint hogy végleges hatállyal tiltsák el a közúti járművezetéstől – számolt be az ügyről Magyarország Ügyészsége.

Rovatok