Index Vakbarát Hírportál

Folytatódott a milliárdos visszaélés miatti per Fürst Györgyék ellen

2021. május 4., kedd 07:25

Tanúmeghallgatással és iratismertetéssel folytatódott délelőtt a Fővárosi Törvényszéken az a Fürst György és 23 társa ellen folyó büntetőper, amely öt évvel ezelőtt, 2016 februárjában kezdődött. Az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette, sikkasztás, adócsalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat.

A még 2015-ben emelt vád szerint az Fővárosi Önkormányzati Társulásba tömörült önkormányzatok (az I., a II., a VI., a VII., a VIII., a XI. és a XII. kerület) parkolási rendszerének üzemeltetésére kötött szerződést a Centrum Parkoló Kft.-vel, amely alvállalkozókat vont be, majd „az üzemeltetés hatékonyabbá tétele” címén az alvállalkozók újabb alvállalkozókat vettek igénybe.

A vádlottak a parkolásgazdálkodási rendszer üzemeltetése során kiszervezett tevékenységekkel és megrendelt szolgáltatásokkal 2006 és 2011 között összesen 3 milliárd forint kárt okoztak a gazdasági társaságoknak.

Egyes vádlottak a parkolóautomaták takarítására, útburkolati jelek felfestésére adott vállalkozói szerződésekhez kapcsolódóan fiktív számlázási láncolatot alakítottak ki az adóalap jogosulatlan csökkentése érdekében.

A büntetőperben elsőrendű vádlott Fürst György, a Centrum Parkoló Kft. egykori ügyvezető-tulajdonosa korábban a vagyongazdálkodásért felelős alpolgármesterként működött a VI. kerületi önkormányzatban, abban az időszakban, amikor a képviselő-testület mélyen a piaci ár alatt vált meg nagy értékű Andrássy úti házaktól. (Fürst Györgyöt ezekben az ügyekben indult büntetőperben bűnösnek ítélte a bíróság.)

A most folyó, parkolási céget érintő ügyben elsőrendű vádlott Fürst Györgyöt az ügyészség 2 rendbeli, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, részben bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettével vádolja, a 23 társa ellen ugyancsak hűtlen kezelés, sikkasztás, adócsalás és más bűncselekmények elkövetése a vád.

A Centrum Parkoló egyebek mellett a parkolóőrök képzésére több mint 150 millió forintot költött, csak a képzési terv 1,3 millióba került, miközben valójában a fővállalkozó dolgozói – például a raktáros – végezték ezt a tevékenységet.

Például a parkolóőrök előszűrésénél több mint 40 millió forintot költöttek a jelöltek írásmintáit elemző grafológiai tanulmányokra. Az ügyészség ezt is fölöslegesnek ítélte, hiszen már az íráselemzés előtt eldőlt, kiket vesznek fel. Az alvállalkozóknak nem parkolási célú közterület-foglalás dokumentálására adatfeldolgozás címén 67 millió forintot fizettek ki, parkolóhelyek kihasználtságával kapcsolatos rendszeres adatszolgáltatásra 15 millió forintot, a pótdíjfizetési felszólítások hatékonyabb ügyintézésére pedig tanácsadás címén 13 millió forintot; az ügyészség szerint ezeket a feladatokat a fővállalkozó a saját alkalmazottaival végeztette el.

Kupper András, a volt többségi tulajdonos csak tanúként szerepel a saját cégét érintő büntetőperben.

Rovatok