Index Vakbarát Hírportál

Kósa Lajos véletlenül elmondta, mi a probléma az Orbán-kormány vakcinatáblázatával

2021. május 4., kedd 22:07

Az Orbán-kormány Facebook-oldalon nemrég jelent meg egy messzire visszhangzó összehasonlítás arról, hogy Magyarországon hányan fertőződtek újra és haltak meg azután, hogy megkapták a koronavírus elleni oltást. A táblázatban az ugyan szerepel, hogy  Magyarországon engedélyezett vakcinák (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik V, Sinopharm) megszerzése után hogyan néznék ki az arányok és a számok, az viszont nem, hogy életkor szerint vagy időarányosan hány új fertőzöttről és halottról van szó.

Emiatt a táblázatot a szakértők egyszerűen használhatatlannak tartják, Karikó Katalin, a német BionTech alelnöke, a Pfizer-vakcina alapjául szolgáló mRNS technológia kifejlesztője azt írta, a betegségek mellett a beoltottak és elhunytak korát is fel kell tüntetni, különben ez teljesen félrevezető információ, és azt kellett volna feltüntetni, hogy Magyarországon négy hónap alatt százezer idős, krónikus beteg emberből hányan haláloznak el az öregek otthonában. Illetve krónikus betegséggel nem rendelkező százezer emberből hányan halnak meg négy hónap alatt.

Bár Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője ezután riogatással vádolta meg a szakértőket,  Kósa Lajos azonban a Debreceni Televízióban véletlenül elárulta, mi a baj az Orbán-kormány táblázattal. A fideszes parlamenti képviselő, volt debreceni polgármester – vette észre a 444 – éppen azt próbálta érzékeltetni, hogy az ellenzék oltásellenes, amikor a következő fejtegetésbe merült:

A vírusszkeptikusok felháborítóan primitív statisztikákkal állnak elő. Összeméricskélik a különböző vakcinák hatását anélkül, hogy sztenderdizálnák az adatokat. Hát, az úgy nem mond semmit. Hiszen az egyik típusú oltóanyaggal a 65 év feletti, más krónikus betegséggel is kezelt betegeket oltjuk, a másikkal a 40 év felettieket, akik egészségesek, akkor a két adatbázis nem vethető össze, teljesen nyilvánvaló. Tehát olyan sarlatánságok vannak közben a baloldali elemzők között, hogy az hihetetlen

Ez azért számít afféle beismerő vallomásnak, mert az Orbán-kormány táblázatában nincsenek életkori adatok és az összeállítás időszakra vetítve sem közli az újrafertőzöttek és a halottak számát, amihez képest a kormányzati tájékoztató portálon mostanáig fent van egy cikk az állítással, hogy a Pfizer-BioNTech-vakcinával történő oltás után többen betegedtek meg, és kétszer annyian haltak meg, mint a Sinopharm-vakcina után. 

Rovatok