Index Vakbarát Hírportál

Lenne megoldás arra, hogy a karanténba szorult diákok pótolják az érettségit

2021. május 5., szerda 14:41

Egyelőre nem tudni, hány diák érintett, de a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint például megoldás lehetne, ha a júniusi szóbeli időpontjában pótolhatnák a vizsgákat.

A hét elején elkezdődtek az írásbeli érettségik. Vannak azonban olyanok, akik nem tudnak részt venni rajta. Így járt az Indexnek nyilatkozó 19 éves Zala megyei Zsófia is (nem így hívják, a nevét az ő kérésére változtattuk meg). A fiatal lány önhibáján kívül kapta el a koronavírust és került karanténba, emiatt nem írhatta meg az érettségit.

Zsófia szülei minden járványügyi szabályt betartottak, ennek ellenére mégis megfertőződtek a koronavírussal. Mivel egy háztartásban élnek, sajnos ő sem úszta meg. Bár tünetei nem voltak, a tesztje mégis pozitív lett. A házi karanténja amúgy szerdán járt volna le, vagyis a számára fontos tantárgyakból nem vizsgázhatott.

A fiatal lányt nagyon rosszul érintette a dolog, mert szeretett volna egyetemre jelentkezni. Kért segítséget attól a gimnáziumtól is, ahol tanul, írt az ombudsmannak, az Oktatási Hivatalnak, sőt még a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) is, de csak azt a választ kapta, hogy ősszel érettségizhet. 

Ezt a szabályt amúgy a kormány világosan leírta az érettségi rendeletben is: a visszalépők és az önhibájukból „távol maradók” is csak 2021 októberében vizsgázhatnak.

Lehetséges megoldás

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke erről az Indexnek azt mondta, hogy reméli, találnak megoldást a probléma orvoslására, mert véleménye szerint a rendelet nem fair azokkal szemben, akik tényleg nem tehetnek arról, hogy megfertőződtek. 

Mivel még pontosan nem tudni, hány tanuló érintett, az esetleges megoldási javaslatokkal csak ennek fényében lehetne előállni. De Horváth Péter szerint életszerű megoldás lehetne, hogy a karanténba szorult diákok a júniusi szóbeli vizsgák időpontjában megjelenhetnének, és pótolhatnák az írásbelit. 

Egy másik javaslattal még a hét elején állt elő a Demokratikus Koalíció. Arató Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese arra kérte a kormányt, hogy még ebben a vizsgaidőszakban, de egy későbbi időpontban tehessenek szabályos vizsgát az érintettek. Az Index megkereste Arató Gergelyt, aki annyit válaszolt, hogy még semmilyen előrelépés nincs az ügyben, mint írta,

a kormány álláspontja az, hogy a szabály az szabály.

Az ügyben kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) is. Szerettük volna megtudni, lesz-e esetleg valamilyen alternatíva a vizsga pótlására. A tárca sajtóosztálya azt írta:

„A jelenlegi érettségi szabályok e tekintetben azonosak a 2019/2020. tanévi május–júniusi vizsgaidőszakban érvényes speciális szabályokkal. Emlékeztetünk arra, hogy az elmúlt évben is zökkenőmentesen megvalósultak a vizsgák. Az átfogó tapasztalatok levonása az írásbeli vizsgákat követően lehetséges, de egyelőre a visszajelzések azt mutatják, hogy szinte mindenki megjelent a vizsgán.”

(Borítókép: Egy diák a matematika írásbeli érettségi vizsgán egy fővárosi gimnáziumban 2021. május 4-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok