Index Vakbarát Hírportál

Minden alkalommal hazaküldték a rákos nőt a kórházból

2021. május 5., szerda 22:02 | aznap frissítve

Hatszor vittek kórházba egy 43 éves rákos nőt, ám minden alkalommal hazaküldték, mivel a koronavírus-járvány miatt annyira telítve voltak, hogy nem tudták felvenni osztályra.

A veresegyházi nőnél 2016-ban diagnosztizáltak mellrákot, majd 2020-ban a betegség kiújult, és februárban kórházba vitték, amelyet a pandémia miatt elkezdtek kiüríteni. Sugárterápiára járt, jobban lett, de novemberre ismét romlott az állapota, és onnan kezdődött a kálvária: a férje az RTL Híradónak árulta el, hogy az utolsó hónapjaiban több alkalommal is bevitték, majd helyhiány miatt hazaküldték, amit a két kisgyerek hétről hétre végignézett.

A nő idén január 3-án otthonában halt meg.

A férje szerint nem biztos, hogy életben maradt volna, de nem kapott méltó és alapos egészségügyi ellátást, ráadásul sok krónikus beteg van, akikkel nem foglalkoznak megfelelően a jelenlegi helyzetben.

Sok kolléga, aki kórházakban van más osztályokon, és részmunkaidőben a hospice-ellátásban dolgozik, jelentős részüket átvezényelték, de volt olyan intézmény is, amelyik megtiltotta a kollégák számára, hogy máshol dolgozzanak részmunkaidőben

– hívta fel a figyelmet a problémákra Schaffer Judit, a főként végstádiumú rákbetegek ápolásával foglalkozó Magyar Hospice-Palliatív Egyesület alelnöke, aki szerint emiatt még nagyobb teher hárul a daganatos betegek családjaira a járvány alatt.

Rovatok