Index Vakbarát Hírportál

Ukrajnába látogatott az amerikai külügyminiszter

2021. május 6., csütörtök 13:16

Ukrajnába látogat csütörtökön Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere – írja a Szabad Európa. A tárcavezető tegnap éjjel számolt be arról, hogy repülője landolt az országban.

„Tényleg nagyon egyszerű okból vagyok itt, ami nem más, mint hogy Biden elnök nevében újra megerősítsem elkötelezettségünket az országaink közti partneri viszony, Ukrajna szuverenitása, területi integritása és függetlensége mellett” ‒ közölte  Blinken a csütörtöki találkozón. 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta a találkozón, hogy Kijev „mélységesen értékeli” az amerikai segélyt, amit országa a Moszkvából támogatott szeparatisták elleni harcban kapott az amerikaiaktól. 

Blinken azt ígérte Kulebának, hogy Washington

közösen fog dolgozni önökkel és folytatja az önök demokráciájának erősítését, intézményeik építését és korrupcióellenes reformjaik előremozdítását. 

Blinken Volodimir Zelenszkij elnökkel is találkozott, aki a külügyminiszterrel közölte: erős jelzést szeretne kapni az Egyesült Államoktól arra vonatkozóan, hogy támogatják Ukrajna NATO-csatlakozását. 

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának május 5-én kiadott közleménye a Kijev és Washington közti stratégiai partnerségről nem említi ugyan Ukrajna NATO-csatlakozási törekvéseit, arról viszont szót ejtenek benne, hogy az Egyesült Államok továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet, amely ”Oroszország folyamatban lévő agresszív lépéseit és Ukrajnát támadó retorikáját” illeti.

A külügyminiszter egynapos látogatása mindenesetre erős üzenetet jelent a tekintetben, hogy az Egyesült Államok továbbra is kiáll Ukrana szuverenitása, függetlensége mellett. 

Rovatok