Index Vakbarát Hírportál

Otthoni munka, oktatás, sport: így változik az életünk hétfőtől

2021. május 7., péntek 08:17

Újra mehetnek uszodába és edzőterembe az iskolások, és megszűnik az otthoni munkavégzés ajánlása. Ismét módosították a védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeleteket.

A jövő héttől az iskolások újra valódi testnevelésórákon vehetnek részt, a szülők pedig lassan búcsúzhatnak a home office-tól, mivel megszűnik az otthoni munkavégzés ajánlása. A csütörtök este megjelent Magyar Közlönyben olvasható, hogy a köznevelési intézmények és a szakképző intézmények valamennyi évfolyama 2021. május 10. napjától rendes munkarendben működik. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat:

A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények, a testnevelésóra, sportszakkör (ideértve az iskolai sportkör) vagy sportoktatás keretében a gyermekek, illetve a tanulók számára a testnevelésóra, sportszakkör, ideértve az iskolai sportkör vagy sportoktatás vezetője kíséretében látogathatóak. A helyszín üzemeltetője vagy vezetője, illetve az üzemeltető vagy a vezető alkalmazottja annak a beléptetését megtagadja, valamint a látogatás megkezdését megakadályozza, aki a koronavírus elleni védettségét az e rendeletben meghatározott módon, az életkorát az e rendeletben meghatározott módon, vagy a testnevelésóra, sportszakkör (ideértve az iskolai sportkör) vagy sportoktatás tényét nem igazolja

– olvasható az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett, május 10-én, hétfőtől hatályba lépő kormányrendeletben.

Arról is rendelkeznek, hogy a koronavírus ellen védett személy felügyelete alatt álló, tizennyolcadik életévüket be nem töltöttek karanténkötelezettség nélkül térhetnek haza Magyarország területére.

Egy szintén csütörtök este megjelent kormányrendelet leszögezi, hogy „a felsőoktatási intézmény rektora dönthet az oktatás – így különösen a hallgatók gyakorlati képzésének, valamint a tanulmányi és vizsgaszabályzat szerint hallgatói jelenlétet igénylő tudásmérésnek – személyes érintkezés mellett történő megszervezéséről, a szükséges védelmi intézkedések betartásával”.

Az újraindítás lépései

  1. A kormány az óvatos és lépcsőzetes újraindítás mellett döntött, a lépcsőzetes feloldást a beoltottak számától tette függővé. A védelmi intézkedések feloldásának első fokozata a két és fél milliomodik beoltottnál, 2021. április 7-én lépett életbe: az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek is újfajta, négyzetméter-alapú szabályok mentén lehetnek nyitva, átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben. 
  2. Április 19-én újraindulhattak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai, amivel lehetővé tették, hogy a kisgyermekes szülők is dolgozhassanak.
  3. Miután a beoltottak száma elérte a három és fél milliót, április 24-től életbe lépett az újraindítás második fokozata: kinyithattak a vendéglátó-helyiségek teraszai, kerthelyiségei. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. A kormány eltörölte a teraszok után fizetendő közterületi díjat. 
  4. A fokozatos újraindítás következő lépései négymillió beoltottnál, május 1-jén léptek hatályba: az esti kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni. A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket újra lehet látogatni védettségi igazolvánnyal. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik, a könyvtárak, az edzőtermek és az uszodák is. Továbbá kinyithattak a szállodák és az éttermek belső helyiségei. A megnyíló helyszíneken védettségi igazolvánnyal lehet tartózkodni.

A kormányzati tájékoztató oldalon olvasható, hogy az óvatos újraindítás további lépései szintén az oltottság mértékéhez, a beoltottak számához lesznek kötve. Mint írják, az operatív törzs a soron következő lépések előtt, kellő időben tájékoztatni fogja a nyilvánosságot arról, hogy milyen újraindítási lépést határozott el. 

Aktuális védelmi intézkedések

A fokozatos újraindítás részeként május 1-től az intézkedések jelentős része védettségi igazolványhoz kötött:

(Borítókép:  Egy nyíregyházi anyuka segít harmadik osztályos gyermekének az iskolai feladatok követésében, mellettük két óvodás gyermeke játszik otthonukban a tavaszi szünet utáni első tanítási napon 2020. április 15-én. Fotó: Balázs Attila)

Rovatok