Index Vakbarát Hírportál

Érvénytelenítenék a második oltást elutasítók védettségi igazolványát, de nem világos, hogyan

2021. május 7., péntek 21:55

Nincsen semmilyen információ arról, hogy hogyan is fogják érvényteleníteni azoknak a védettségi igazolványát, akik nem adatják be maguknak a koronavírus elleni oltás második dózisát – számolt be róla az RTL Híradó

Eddig 4 203 873 ember kapta meg Magyarországon az első oltását, 2 406 684 pedig már a másodikat is, és 1,75 millióan várnak a második oltásra. 

A védettségi igazolvány már az első oltás után jár, és számos kedvezményre jogosít, de a teljes védettség csak a második adag vakcina beadása után alakul ki.

Az Index beszámolt róla, hogy pontosan emiatt Gulyás Gergely a kormányinfón már arról beszélt, elképzelhető egy olyan döntés, hogy a védettségi igazolvány érvényességét veszti, ha valaki a második oltást nem adatja be magának.

Az RTL Klub Híradója kíváncsi volt arra, hogy a kormány hogyan érvénytelenítené az igazolványokat, azaz hogyan derülhet ki, mondjuk egy étteremben, hogy érvénytelenítették valakinek a védettségi igazolványát.

Ahogy a kormányinfón is elhangzott, a kormány jelenleg még vizsgálja ezt a kérdést 

– írta válaszában a Koronavírus Sajtóközpont. Arra a kérdésre, hogy hány fő nem vette fel eddig a második oltást, azt válaszolták, hogy a döntő többség felveszi.

Rovatok