Index Vakbarát Hírportál

Szabadulna a lélegeztetőgépektől az Orbán-kormány, több százat adott ajándékba

2021. május 8., szombat 22:05

Több mint négyszáz lélegeztetőgépet küldött szerteszét az Orbán-kormány más országoknak ajándékba, miután a korábban megvásárolt 16 ezer gép egy része csak porfogóként funkcionált egy gödöllői raktárban – közölte az RTL Klub Híradója.

Egyfelől persze szerencsés fejlemény, hogy jelenleg úgy tűnik, nincs szükség ennyi lélegeztetőgépre, a 16 ezer darabot azonban nem kevesebb mint 300 milliárd forintból szerezte be az Orbán-kormány, átszámolva darabját csaknem 19 millió forintért. 

Amint arról korábban az Index is beszámolt,

a gépeknek csak a tárolása havonta 90 millió forintba kerül,

s Menczer Tamás külügyi államtitkár már tavaly októberben nagyszámú adományozásról számolt be.

A lélegeztetőgépekből jutott 27 a Felvidékre, 50 Kárpátaljára és 100 a Vajdaságba, de hazánk olyan gavallérnak bizonyult, hogy a világ számos egyéb országába is került bőven. Csehországba például nem kevesebb mint 150, de egészen távoli helyekre is jutottak gépek, mint például Kirgizisztánba (20 darab) és Ugandába (18 darab).

A felsoroltakon kívül még Bosznia-Hercegovina (30 darab), Libanon (20 darab) és Jordánia (10 darab) tartozik a kedvezményezett országok közé eddig.

Az RTL Klub Híradó számításai szerint az összesen 425 elajándékozott lélegeztetőgép értéke megközelítőleg 8 milliárd forintot tesz ki. Kérdésükre, hogy a fölösleges gépek közül hányat sikerült értékesíteni, és mennyit ajándékoztak el ingyen, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem válaszolt. Ehelyett azt írták:

Ha más országoknak segíteni tudunk, annak örülünk.

A televízió a szocialista Ujhelyi Istvánt is megszólaltatta az ügyben, aki tavaly közérdekű adatigényléssel derítette ki, hogy pontosan hány lélegeztetőgépet vásárolt a kormány. Szerinte a gépekre költött 300 milliárd forintnak lenne helye máshol.

Rovatok