Index Vakbarát Hírportál

Tervezett teljesítménycsökkentés történt, este hétre minden rendben lesz Pakson

2021. május 9., vasárnap 14:58

Vasárnap hajnali 3 óra körül történt valami a paksi atomerőműben. Egy órával később jelentősen visszaesett a villamosenergia-termelés – hívja fel a figyelmet a napi.hu. A termelés vasárnap 12 óra előtt 10 perccel is csak fele volt a névleges 2000 megawattos teljesítménynek.

Az eset azért kelthetett feltűnést, mert a 100 MW-ot meghaladó teljesítménykiesésekről a Paksi Atomerőműnek bejelentést kell tennie,  

amihez képest sem a Paksi Atomerőmű, sem az Országos Atomenergia Hivatal honlapján nincs hír az okokról. A visszaesés magával rántotta a teljes országos termelést is.

Április 30. óta az 1-es blokkban javítási munkálatok zajlanak, és az ott termelt 500 MW azóta sem jelenik meg a hálózaton. A portál információi szerint most a Paks–2 és a Paks–3 reaktorblokk teljesítménye esett vissza, a 2-es az egyharmadára, a 3-as a felére, így a négy reaktorblokkból jelenleg csupán az egyik megy teljes üzemben. 

UPDATE

Az erőmű vasárnap délután a honlapján közölte, hogy tervezett teljesítménycsökkentés volt a paksi atomerőműben vasárnap hajnalban. 

Arról is tájékoztattak, hogy a létesítmény 2. és 3. blokkját hajnali 3 órától kezdődően tervezett menetrendtartás miatt összesen 340 megawattal terhelték. Kiemelték továbbá, hogy

az esemény nem minősül üzemzavarnak,

és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-vel egyeztetve történt. A menetrend szerint a két blokk 19 órára ismét névleges teljesítményen üzemel majd.

Rovatok