Index Vakbarát Hírportál

Soroljuk, hogy hová elég csak a védettségi igazolvány, ha nyaralni menne

2021. május 11., kedd 06:50 | aznap frissítve

Most már Törökországba is lehet menni védettségi igazolvánnyal. Akinek van, teszt és karantén nélkül utazhat az országba. Hétfőn Szijjártó Péter harangozta be az újabb lehetőséget. A kétoldalú megállapodásról kedden meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben. Magyarország amúgy eddig hat másik országgal ismeri el kölcsönösen a védettségi igazolványokat.

Ahogy azt Gulyás Gergely a múlt heti Kormányinfón hangoztatta, Magyarország sok országgal tárgyal a kétoldalú megállapodásról. Akivel lehet, azzal kötnek.

A külgazdasági és a külügyminiszter kiemelt feladata ez. Szijjártó Péter eddig Romániával, Szerbiával, Montenegróval, Bahreinnal, Szlovéniával és Horvátországgal egyezett meg. Ezekbe az országban tehát, mint ahogy azt már rendeletben is előírták, teszt és karantén nélkül utazhatnak azok, akiknek van védettségi igazolványuk.

Akadnak kis bökkenők

Mielőtt valaki elindulna, jobb, ha tájékozódik, ugyanis nem mindenhol elég csak a plasztikkártya. Horvátországba például csak akkor engednek be valakit korlátozások nélkül, ha a második oltás után eltelt legalább 14 nap, és ezt az oltási igazolvánnyal bizonyítani kell a határon. Romániába akkor lehet menni, ha a második oltás után 10 nap telt el, ezt szintén igazolni kell oltási igazolvánnyal, román vagy angol nyelven. A konzuli szolgálat honlapján egyébként részletes tájékoztatást lehet kapni az országokba való további beutazási feltételeiről.

Rovatok