Index Vakbarát Hírportál

Az I. kerület felfüggeszti a buszparkoló előkészítését

2021. május 12., szerda 15:37

A Mészáros utcába tervezett buszparkoló Budavár Önkormányzata szerint arra lenne jó, hogy mentesítse a Várat, a Gellérthegyet és a kerület egészét (a pandémiát megelőző) turistabusz-káosz alól, amikor naponta több száz busz hajtott be és keringett a kerületben, közlekedési káoszt előidézve. 

V. Naszályi Márta polgármester közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy az elmúlt hónap során a szakmai egyeztetések mellett több olyan támadással is szembesült a kerület vezetése, amelyek az aggályokat politikai célokra és félelemkeltésre használták fel. 

A projekt előkészítésében az hozott fordulatot, hogy

a MÁV-val való hosszas egyeztetést és a testületi döntést követően az általam aláírt szerződést a MÁV,  ígéretei ellenére - nem ismert okokból - a mai napig nem írta alá. Mivel ekkora jelentőségű beruházást ilyen fokú bizonytalanságban nem lehet előkészíteni, a mai napon visszakértem a tervezett buszparkoló területére vonatkozó bérleti szerződést a MÁV-tól. Egyúttal pedig a buszparkoló előkészítési munkáit határozatlan időre felfüggesztettük.

A városrész vezetője meg van győződve arról, hogy buszparkolóval az egész kerület nyerne, és nem csak az évi több száz milliós nagyságrendű - a kerületre fordítható - bevételt, amit a parkoló az előzetes számítások alapján termelne. Évtizedek óta súlyos gondokat okoz a turistabuszok parkoltatásának problémája, és erre a szakértői elemzések szerint is az önkormányzat által támogatott elképzelés a jó megoldás. 

Ugyanakkor az önkormányzat olyan megoldáson dolgozik, ami nem növeli a környék zaj és légszennyezését, és bírja a kerület lakóinak támogatását, ezért a hatásvizsgálatok elkészülése előtt a területet nem veszik bérbe. A következő időszak a mérések és hatásvizsgálatok elvégeztetése mellett az egyeztetések folytatásáról szól majd - fővárosi szinten is - hiszen a turistabusz-helyzetre megoldást kell találni.

Rovatok