Index Vakbarát Hírportál

Dagad a halasztható műtétek körüli botrány

2021. május 12., szerda 06:01 | aznap frissítve

„Mintha magadnak kellene megvenni az operációhoz szükséges szikét”, „Aki pár tízezer forintból él, az nem lesz megműtve?” – ilyen és ehhez hasonló vélemények gyűltek össze Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter posztja alatt, amelyben bejelentette, milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy valaki elektív, vagyis halasztható beavatkozást vegyen igénybe.

A kormány az egészségügyi leterheltségre hivatkozva tavaly novemberben függesztette fel a halasztható műtéteket annak érdekében, hogy a lehető legtöbb energia jusson a koronavírusos betegekre.

Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter múlt hét pénteken azonban bejelentette, hogy május 13-tól újraindulhatnak ezek az elektív beavatkozások és rehabilitációs ellátások, de a felvétel kötelező eleme, hogy a beteg érvényes védettségi igazolvánnyal vagy a tervezett műtétet megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszt-eredménnyel, valamint aznap végzett negatív antigéngyorsteszttel rendelkezzen. Utóbbi, mint kiderült: önköltséges. 

A döntés hatalmas felháborodást váltott ki, Kásler Miklós Facebook-posztja alatt is elszabadultak az indulatok. Mutatjuk a legharsányabb véleményeket. 

Mint kiderült, Szél Bernadett is hasonló véleményen van. Az országgyűlési képviselő Facebook-oldalán közölte, hogy alapjogsértőnek tartja a műtétre várók fizetős tesztelését, ezért ombudsmanhoz fordult az ügyben. 

Egyes beavatkozásokra két évet kell várni

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista-adatbázisa szerint a hónapokon át tartó halasztások miatt a várakozók száma és ezzel a várakozási idő is rendkívüli módon megnőtt mára.

(Borítókép: Műtét 2020. június 29-én Dordrecht városában, Hollandiában. Fotó: Robin Utrecht / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok