Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: Kevesebb új fertőzés várható Budapesten és környékén is

2021. május 12., szerda 12:18

Módosul a várandós és szoptatós anyák oltási ajánlása: a második adagot is ajánlják beadatni a várható szülést megelőző negyedik hétig − jelentette be Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. A tiszti főorvos részletezte: a kismamák továbbra is a 12. héttől, azaz a második trimesztertől kaphatják meg az első oltást, azonban a második adagot is ajánlják beadni még a 36. hét előtt. Ha a kismama addig nem kapja meg az oltást, a szülést követő második héttől javasolják beadni a vakcinát. Erről azonban továbbra is minden esetben az oltóorvos dönt – hangsúlyozta Müller Cecília.

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott, hogy ma 64 800 Moderna-, holnap 67 200 AstraZeneca-oltóanyag érkezik Magyarországra. Müller Cecília elmondta: az oltóbuszokon az egydózisú Janssen-vakcinával oltanak, jelenleg Borsod megyében.

Eddig kilenc megyében, 81 településen 18 ezer embert oltottak be a buszokon az egészségügyi dolgozók. A járványügyi adatok kedvezően alakulnak, folyamatosan csökken a kórházban ápoltak száma. Egy órája részleges adatok érkeztek a Nemzeti Népegészségügyi Központból (NNK), e szerint Budapesten és környékén is csökkent a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért jelenléte, ami azt vetíti előre, hogy a jövőben nem lesz annyi fertőzött. Úgy tűnik, hogy a terasznyitás sem eredményezett többletfertőződést

– mondta Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos ismertette, hogy az elmúlt 24 órában Magyarországon 905 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 96 beteg. Kórházban 2974 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 361-en vannak lélegeztetőgépen.

Az oltásra eddig 4,9 millióan regisztráltak, közülük 80 százalék már megkapta a koronavírus elleni oltóanyag első dózisát. A beoltottak száma 4 391 794 fő, közülük 2 599 041-en már a vakcina második dózisát is megkapták. A koronavírus legfiatalabb áldozata egy 36 éves nő volt kedden.

Müller Cecília emlékeztetett, hogy a 16−18 évesek még a mai napon tudnak időpontot foglalni az oltásra. A kamaszok oltása május 13-tól, csütörtöktől május 18-ig, keddig lesz a kórházi oltópontokon, Pfizer-vakcinával. Azok a fiatalok, akik nem foglaltak időpontot, egyelőre nem vehetik fel a védőoltást. A tiszti főorvos minden fiatalt kér, hogy felkészülten menjen oltakozni és vigye magával a szükséges dokumentumokat:

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese ismertette, hogy az elmúlt napon

A budapesti rendőrökhöz a hajnali órákban érkezett a bejelentés, hogy egy ötödik kerületi lakásban hangoskodnak. A rendőrség 15 külföldi állampolgárral szemben intézkedett. Az illegális házibulit egy norvég származású fiatal szervezte. A rendőrök izraeli, amerikai, norvég és brit állampolgárokkal szemben intézkedtek.

(Borítókép: Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján 2021. május 12-én. Fotó: M1 / Médiaklikk)

Rovatok