Index Vakbarát Hírportál

Bírálja a fideszes tervet, a lakásmaffiától tart a XIII. kerületi polgármester

2021. május 12., szerda 22:13

Bírálta a lakástörvény tervezett fideszes módosítását Tóth József, a XIII. került szocialista polgármestere. Szerinte a bérlakásban élők egy része ki lesz szolgáltatva a lakásmaffiának.

A terv szerint a bérlakásokban élők vételi jogot kapnak, a forgalmi érték 30 százalékáról indul a kedvezmény, és lineárisan, bérleti évenként 1 százalékkal csökken a vételi ár egészen az ingatlan becsült értékének 15 százalékáig. Tehát aki legalább 15 éve bérli az ingatlant, az a forgalmi érték 15 százalékán veheti meg. A kedvezmény azokra vonatkozik, akik 2020. december 31-e előtt létesítettek bérleti jogviszonyt.

Évtizedek óta folytatunk tudatos ingatlangazdálkodást. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az országban példa nélküli módon több, mint hatszáz bérlakást építettünk, a fővárosban a XIII. kerület rendelkezik a legtöbb bérlakással. Mi a lakásállomány folyamatos fejlesztését, bővítését tűztük ki célul, nem pedig az áron aluli értékesítését

 – írta Tóth József Facebook-bejegyzésében. Hozzátette:

Azok a bérlakásban élők, akik napi problémákkal küzdenek, várhatóan ki lesznek szolgáltatva a lakásmaffiának. 

A polgármester szerint az olcsó lakásvétel lehetősége a tehetőseknek kedvez, a rászorulókat azonban adósságba taszíthatja, ezért indokolatlannak és igazságtalannak tartja azokkal szemben, akik nem tudtak bérlakáshoz jutni az elmúlt évtizedekben. Úgy véli, az Orbán-kormány a „csókosok” lakáshoz jutásának érdekében az egész önkormányzati bérlakásszektort feláldozza, ami a lakhatással küzdők lakáshoz jutásában nem segít.

Ez a törvényjavaslat, elfogadása esetén az önkormányzati bérlakásrendszer végét jelenti

 – zárta sorait a politikus.

Rovatok