Index Vakbarát Hírportál

Az állam mostantól keményen behajtja az elmaradt tartásdíjakat

2021. május 13., csütörtök 12:23 | aznap frissítve

Hiánypótló lépés volt a kormány részéről, hogy benyújtotta Novák Katalin a tartásdíj egyszerűsített behajtásáról szóló törvényjavaslatot – hangsúlyozta Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubjának elnöke.

Mint ahogy arról már tegnap beszámoltunk, felgyorsítják és hatékonyabbá teszik a tartásdíj behajtását, a javaslatot kedden nyújtotta a kormány az Országgyűlésnek.

Az egyszülős családoknál az elmaradt tartásdíj az egyik legnagyobb nehézség – nyilatkozta Nagy Anna. Azoknak a gyerekeknek, akiknek jogosan jár, közel az egynegyede nem kapja meg az összeget, holott a külön élő szülő tisztában van azzal, hogy az a pénz, ami nem jut el a gyerekhez, a mindennapjait segítené.

a tartásdíjakhoz soha senki nem nyúlt hozzá, nagy szükség van a jogszabály módosítására.

Tartásdíj híján láthatás sincs

Hangsúlyozta, vannak ugyan olyan esetek, amikor valóban pénzügyi nehézség miatt, időszakosan nem tudja fizetni a külön élő szülő, de az esetek nagy részében a szülők közti kapcsolatnak a durva megromlása, elmérgesedése áll az okok háttérében. Hozzátette, a tartásdíj elmaradása esetén gyakran a szülő nem engedi a kapcsolatot tartani a másik szülővel, és ez sokszor a gyerekkel való kapcsolat elhidegüléséhez, vagy akár megszűnéséhez is vezet.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter által benyújtott törvényjavaslat egyik sarkalatos pontját jelenti, hogy az állam megelőlegezi az elmaradó tartásdíjakat.

Eddig is volt lehetőség a bíróság által megállapított összeg megelőlegezésére, de nagyon szigorú szabályok mellett, és rendkívül alacsony jövedelem mellett volt erre csak lehetőség, vagyis nagyon kevés ember volt jogosult rá – mutatott rá az eddigi jogszabály gyenge pontjára a szakember.

Az eddigi, legfeljebb 14 500 forintos megelőlegezett összeget csak abban az esetben járt, ha a család egy főre eső jövedelme nem haladta meg az 57 ezer forintot. 

Nagy Anna kiemelte, a legutóbbi hivatalos adat szerint valamivel több mint 8400 gyerek számára tudták ezt az összeget megelőlegezni. 

Az állam átveszi a behajtást 

Információi szerint a törvénytervezet az eddigi összeg háromszorosát előlegezi meg, vagyis több mint 50 000 forintot, másik fontos momentum, hogy nem a szülő feladata lesz a tartásdíj összegének a behajtása.

Eddig a szülő volt az, aki ment a végrehajtóhoz, a bírósághoz, a rendőrséghez, neki kellett gyakorlatilag szaladgálnia azért a pénzért, amelyet megítélt a bíróság, amely jár a gyerekének. Most az állam megelőlegezi, és az állam feladata behajtani az összeget.

Nagy Anna kiemelte, közel 90 ezer azoknak a gyerekeknek a száma, akik a törvénytervezet elfogadását követően meg tudják kapni azt a tartásdíjat, ami eddig nem jutott el hozzájuk.

(Borítókép: Ute Grabowsky / Getty Images)

Rovatok