Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa budapesti látogatásáról egyeztetett Erdő Péter a Vatikánban

2021. május 14., péntek 19:14

Pietro Parolin szentszéki államtitkárral egyeztetett a Vatikánban Erdő Péter bíboros, többek között Ferenc pápa részvételéről a szeptemberben Budapesten kezdődő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson − adta hírül az MTI. Négy hónappal a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szeptember 5-i nyitómiséje előtt a program alakítása folyik. Egy hete vatikáni delegáció mérte fel a NEK budapesti helyszíneit.

Az biztos, hogy a szeptember 12-i zárómisére várjuk Ferenc pápát

− tette hozzá Erdő bíboros, aki szerint a rendezvény jelentőségét mutatja, hogy a pápa húsz év óta először vesz részt személyesen a NEK zárómiséjén.

A bíboros elmondta: Ferenc pápa rövidre tervezett budapesti látogatása elsősorban a várossal, a helyi közösséggel és a NEK-re érkezett nemzetközi hívő közösséggel történő találkozásra ad lehetőséget. A pápa a Hősök terén mutatja be a zárómisét, a látogatás ideje alatti esetleges találkozóknak pedig akár a Szépművészeti Múzeum vagy a Műcsarnok adhat helyet.

Erdő Péter úgy véli, hogy még annak is, aki már volt nemzetközi eucharisztikus találkozón, Budapest kitüntetett helyszínnek számít, ahol „a Kelet és Nyugat közötti metszésponton egészen különleges lehetőség adódik az ökumenikus találkozásra”.

A NEK-re legalább ötven európai, keleti szertartású katolikus püspököt várnak, ortodox vendégeket, a protestáns és zsidó közösség képviselőit, valamint a civil társadalom küldötteit is.

Az eredetileg tavaly szeptemberre tervezett eseményt a pandémia miatt egy évvel későbbre tették át. A bíboros elmondta, hogy a helyszínek és a program nem változott: egyedül a nyitómise helyszíne módosult, amit a Hősök terére tettek át. Ami a résztvevők számát illeti, Erdő Péter elmondta, hogy az immunitás növekedésével egyre több résztvevő jelentkezését várják, valamint biztonságos feltételeket tudnak garantálni az érkezők fogadására, akiket nem csak Európából várnak.

Rovatok