Index Vakbarát Hírportál

A vasúti átjárók biztonságosabbá tételére indít kampányt a MÁV

2021. május 14., péntek 14:01

Magyarországon évente mintegy 40 súlyos baleset történik a vasúti átjárókban és nem kijelölt vasúti átkelőknél, az esetek fele végzetes kimenetelű. A szerencsétlenségek oka szinte minden esetben a figyelmetlenség, a felelőtlen kockázatvállalás, vagy a közlekedési szabályok tudatos figyelmen kívül hagyása. A balesetek számának csökkentése és a vasúti átjárók biztonságosabbá tétele érdekében ezért a MÁV széleskörű közlekedésbiztonsági kampányt indít.

A MÁV 7700 kilométer vasútvonalat üzemeltet, ezeket 5500 átjáró keresztezi, vagyis két kilométerenként metszi egymást a vasúti és a közúti hálózat. Ezek fele nem biztosított, azaz nincs olyan technikai eszköz telepítve, amely felhívná a közúton közlekedők figyelmét arra, hogy jön a vonat

– mutatott rá Homolya Róbert, a MÁV-Volán csoport elnök-vezérigazgatója, aki szerint 2008 óta nem történt olyan halálos baleset, amely vasúti hibára lett volna visszavezethető. Idén azonban már több szerencsétlenség történt az átjárókban, mint az elmúlt év hasonló időszakában, ezért  nem lehet elégszer beszélni erről.

Ráadásul ahogy Biber Anett, a MÁV szóvivője elmondta, egy-egy ilyen baleset akár több százmillió forintos kárt is okozhat, mint három hete, amikor egy traktor két vonattal is ütközött.

A most induló, Ütközéspont elnevezésű interaktív kampányával a vasúttársaság a fiatalok figyelmét szeretné felhívni a biztonságos közlekedésre. Őket tartják ugyanis a leginkább veszélyeztetettnek, mivel sokan a vonat észlelését megakadályozó fülhallgatóval a fülükben vagy mobiltelefonnal a kezükben közlekednek, és a kapucnis ruházat se segít a környezet jó belátásában.

A videójátékokon felnőtt nemzedéket megcélzó utkozespont.hu oldalon a játék résztvevőinek ki kell deríteniük, hogyan történt a vasúti baleset. A játékban 360 fokban körbe tudnak nézni, meg tudják keresni az elrejtett nyomokat, helyszínelhetnek, hogy a végén megoldják az esetet. A kampánnyal  és az ahhoz kapcsolódó nyereményjátékkal  minden középiskolát el akarnak érni. Ilyen kiterjedt közlekedésbiztonsági kampány még nem volt a magyar vasút életében.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője – aki a filmben is rendőrt alakít –elmondta, nem ez az első alkalom, hogy a rendőrség együttműködik a MÁV-val a vasúti átjárók biztonsága érdekben, de eddig az átjáróban szabálytalankodók kiszűrésére, szankcionálására fókuszáltak, most azonban a balesetmegelőzés került a középpontba. Az alezredes hangsúlyozta, hogy 

a vasúti átjárókban történő balesetek fele halálos kimenetelű,

egy személyautó és egy mozdony ütközésénél elkerülhetetlen a személyi sérülés bekövetkezése.

Az interaktív nyomozójátékban a sérültet Nagy Zsolt alakítja, aki a sajtótájékoztatón azt mondta, személyes érintettsége miatt nem is volt kérdés, hogy részt vesz-e a kampányban. 

Négy fiú apjaként számomra is nagyon fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek a veszélyekkel. A fiataloknak tudniuk kell, hogy egy rossz döntés, egy apró figyelmetlenség akár az életükbe kerülhet. Sajnos a családunkban már történt hasonló tragédia

– árulta el a színész.

Az utkozespont.hu oldalon a játék mellett lehet olvasni a MÁV közlekedésbiztonsági fejlesztéseiről is, valamint megtalálható a vasúti balesetek térképe, amely megmutatja a legveszélyesebb átkelőket.

Rovatok