Index Vakbarát Hírportál

Idén sem lesz a gimnazistáknak államilag támogatott kéthetes külföldi nyelvtanfolyam

2021. május 14., péntek 06:00

2022-re halasztotta a kormány azt a programot, amely lehetővé tette volna, hogy a 9. és 11. évfolyamos tanulók két hétre nyelvtanulási célból külföldre utazzanak. Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen feltételek lesznek jövőre, most összeszedtük, korábban mit ígértek.

Orbán Viktor miniszterelnök 2019 februárjában az évértékelő beszédében jelentette be, hogy minden 9. és 11. évfolyamos tanuló részt vehet egy kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon, melynek a költségeit a kormány fizeti. 

Azok a diákok, akik abban reménykedtek, hogy már 2020 nyarán élhetnek a lehetőséggel, végül csalódtak, és úgy tűnik, hogy ez idén sem lesz másképp, a programot ugyanis jövő évre halasztották.

A kormány úgy döntött, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel a programot csak 2022-ben indítja el 

– válaszolta kérdésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma. 

Érdeklődtünk, hogy milyen feltételekhez lesz kötve a részvétel, és hogy pontosan mely költségeket fedezik majd, erre a kérdésre azonban egyelőre nem kaptunk választ. 

Jól hangzott az eredeti elképzelés

Korábban azt ígérték, hogy az állam nemcsak a nyelvtanfolyamok díját, valamint az utazást, a szállást, és az ellátást állja majd, hanem még a diákok zsebpénzét is.

Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere korábban azt közölte, hogy csaknem 140 ezer diák jogosult a részvételre. Elmondása szerint a kormány 90 milliárd forintos keretet alakított ki a programra, ami résztvevőnként 2000 eurót, vagyis több mint 700 ezer forintot jelent. 

Az angol nyelvű képzéseknél Anglia, Írország és Málta, míg a német nyelvterületek közül Ausztria és Németország szerepelt a célországok között, de Franciaországba és Kínába is utazhattak volna a diákok. Az eredeti tervek szerint délelőttönként nyelvi kurzusokon, délután, valamint hétvégén kulturális és sportprogramokon vettek volna részt, a szállást pedig családok biztosították volna annak érdekében, hogy a nyelvtanulás még hatékonyabb legyen. 

Számos változás történt

Az elmúlt években több szempontból is megreformálta a kormány a nyelvtanulásra és a nyelvvizsgákra vonatkozó szabályokat, mutatjuk, melyek voltak a legfőbb állomások. 

(Borítókép: Kínai nyelvóra a III. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban 2015. március 19-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok