Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely elindul miniszterelnök-jelöltként az előválasztáson

2021. május 15., szombat 09:08

Eleinte határozottan elutasította, hogy ringbe szállna a közös miniszterelnök-jelöltségért, majd feltételként szabta az előválasztást, végül bejelentette az indulását. Több korábbi kutatás szerint az ellenzék legnépszerűbb politikusa és az egyik legesélyesebb jelölt arra, hogy Orbán Viktor kihívója legyen a 2022-es országgyűlési választáson.

Indul az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke. A politikus ezt egy szombat reggeli Facebook-videóban jelentette be az után, hogy a pártja pénteken hivatalosan is felkérte miniszterelnök-jelöltnek.

Ahogy elmondta,

egy életünk van és egy hazánk. Én igyekeztem az életem elmúlt bő tíz évét a hazám szolgálatába adni. Azon kellett gondolkoznom, hogy tudnék e ennél többet is adni ebben a szolgálatban. Azért hoztam meg ezt a döntést, mert úgy éreztem a hazám bajban van, és a legnagyobb baj talán az, hogy Magyarországot egyre kevésbé érezzük a közös hazánknak. Egyre kevésbé érezzük, hogy a hazánk egy és oszthatatlan. Én azt a célt szeretném szolgálni, hogy Magyarországot újra egyesítsük

– indokolta döntését a Budapesttől 270 kilométerre, a gyerekkora színhelyén, Nyírtasson felvett videóban.

Karácsony Gergely az egyik legesélyesebb

Egy nappal korábban a Párbeszéd közleményben jelentette be, hogy küldöttgyűlésük felkérte Karácsony Gergely társelnököt:

miniszterelnök-jelöltként széles körű társadalmi koalíciót létrehozva képviselje a párt programját, a zöld és szociális fordulat esélyét az ellenzéki előválasztáson.

Az elmúlt hetekben már mindenki csak azt találgatta, hogy mikor jelenti be miniszterelnök-jelölti indulását az ellenzéki előválasztáson. Noha korábban még azt állította, nem meggyőzhető, és vannak nála alkalmasabb jelöltek, a politikai térben, valamint a sajtóban is tényként kezelték, hogy miniszterelnök-jelölt lesz belőle.

Karácsony Gergely előtt az ellenzéki összefogás hat pártja közül három már állított miniszterelnök-jelöltet: a Jobbik Jakab Pétert, a Momentum Fekete-Győr Andrást, a Demokratikus Koalíció Dobrev Klárát.

Az ellenzéki összefogás pártjainak jelölése előtt Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke és Pálinkás József akadémikus, az Új Világ Néppárt elnöke is közölte, hogy kész megmérettetni magát egy előválasztáson.

Az Index összefoglalójában összevetettük a különböző felméréseket, és az derült ki, hogy Jakab Péter és Karácsony Gergely a legesélyesebbjei az ellenzéki előválasztásnak. Lapunk saját felmérést is indított Ki legyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje? címmel.

Közel harmincezer voks érkezett, a nem reprezentatív felmérésen Jakab Péter (9101 szavazat) végzett az első helyen, Karácsony Gergely lett az ezüstérmes (5164 szavazat), 9 szavazattal lemaradva Márki-Zay Péter került fel a dobogó harmadik fokára.

A főpolgármester bejelentését megelőzően Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója az ATV Start című műsorában azt mondta: Karácsony Gergely fogja megnyerni az előválasztást.

Jövő ilyenkor már jó eséllyel Karácsony Gergely lesz Magyarország miniszterelnöke

– tette hozzá a szocialista politikus.

Az MSZP és az LMP is többször jelezte, hogy ha Karácsony Gergely elindul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson, akkor támogatni fogják. 2018-ban az MSZP–Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje, az LMP-nek pedig 2010 és 2013 januárja között az országgyűlési képviselője volt.

Most jutott el oda, hogy a többség őt szeretné Orbán Viktorral szemben látni. Ezt kutatások is jelzik, és az én meggyőződésem is ez

– jelentette ki Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az Index Kibeszélő című műsorában.

Türelmesen várunk, szerintem meg fogja hozni a döntését, és mi ott leszünk rögtön a jelölésnél

nyilatkozta Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke nemrégiben az Indexnek.

Már megvan az előválasztás menetrendje

Tavaly novemberben döntött arról az ellenzéki összefogás hat pártja (Jobbik, Demokratikus Koalíció, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd), hogy közös miniszterelnök-jelöltet állítanak a választók elé.

Továbbá megállapodtak, hogy mind a 106 választókerületben egy jelöltet támogatnak a kormánypártok jelöltjével szemben. Idén megegyeztek egy etikai kódexről, ami sportszerű kampánykereteket határoz meg, illetve közzétették az előválasztás menetrendjét.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2019. december 3-án. Fotó:  Kovács Tamás / MTI)

Rovatok