Index Vakbarát Hírportál

Kásler Miklós szerint még nem lehet tudni, kitart-e egy évig a koronavírus elleni oltás

2021. május 15., szombat 13:19

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a tárcavezetője az Életközelben videósorozat legújabb adásában kifejtette, hogy a kínai Sinopharm-védőoltás alkalmazása a kormány részéről jó döntés volt, mivel a most lefolytatott WHO-vizsgálatok is alátámasztják, hogy a vakcina megfelelő.

Ha az ellenzék a WHO-val vitatkozik, akkor azt a vitát sohasem fogja megnyerni

– jegyezte meg a miniszter az ellenzéki politikusok által hangoztatott kétkedést a kínai védőoltással szemben.

Minél több ember tartózkodik az oltástól, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy megkapják a betegséget annak az összes kockázatával

– hangsúlyozta Kásler, hogy akármelyik vakcinával, de a mielőbbi beoltottság lenne a fő cél.

Azt is elmondta, hogy egyelőre nem lehet tudni, vajon meddig is hatnak a védőoltások, hiszen a vizsgálatok még folyamatban vannak. 

Az összes vakcinateszt után elindítottunk egy klinikai vizsgálatot. Folyamatosan egyre többet és többet tudunk meg az azokból kinyert adatokból. Már május végén lesznek kezdeti eredmények. Mivel a vizsgálat időtartama egy év, az első év végén meg tudjuk mondani, hogy kitart-e a védettség.

De az sem világos, szükség van-e harmadik oltásra. Szerinte ezt most nem lehet megmondani, mert a vakcinák kifejlesztése óta nem telt el elég idő.

Kásler Miklós kitért a 16–18 évesek napokban megkezdett beoltására is. Ez a korosztály az amerikai Pfizer vakcináját kapja, de vizsgálják, hogy lehet-e oltani a fiatalokat a többi vakcinával is.

Arra a kérdésre, hogy azok a fiatalok, akik lekésték a múlt pénteki regisztrációs határidőt az oltásra, mit tegyenek, Kásler Miklós azt válaszolta, annak semmi akadálya, hogy utólag is regisztráljanak. Sorra fognak kerülni, beoltják őket. 

Az általános iskolák felső tagozatainak és a középiskoláknak az újranyitása is felmerült.

Az iskolák járványügyi szempontból szinte meglepő módon rendben vannak 

– mondta a tárcavezető, majd hozzátette, hogy az iskolák 1-1,5 százalékában jelent meg a vírus, de csak egy-egy gyereknél diagnosztizálták a betegséget, és ezért csak egy-egy osztályt kellett átállítani más típusú oktatásra. Egész iskolát nem, egyetlenegyet sem Magyarországon.

Arra a kérdésre, hogy a nyári vakáció előtt öt héttel volt-e értelme kinyitni az iskolákat, a miniszter azt mondta, hogy szakmai szempontból is indokolt az újranyitás.

Rovatok