Index Vakbarát Hírportál

Megszavazta a parlament: őszig marad a veszélyhelyzet

2021. május 18., kedd 11:12

A veszélyhelyzet miatt hozott kormányrendelet május 23-án járna le, de a parlament az őszi ülésszak kezdete utáni 15. napig meghosszabbította azt.

A parlament 128 igen szavazattal 58 nemmel, tartózkodás nélkül megszavazta a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény módosítását. A törvényjavaslat sarkalatosnak minősül, ezért kétharmados többség kellett az elfogadásához. 

A kormány javaslata értelmében a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény hatálya az országgyűlés őszi ülésszakának első ülésnapját követő 15. napig tartana. A javaslat egyúttal rögzíti, hogy a kormánynak joga van a veszélyhelyzetet ezt megelőzően is megszüntetni.

A javaslat indoklása szerint a járvány elmúlt egy éve bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták a gyors döntéshozatalt. A legfontosabb törekvés, hogy Magyarország mielőbb maga mögött hagyja a járvány időszakát. Mivel ennek pontos időpontja jelenleg nem látható előre, ezért indokolt a javaslat szerinti szabályozás.

A világjárvány elleni védekezés gazdasági és társadalmi hatásai túlmutatnak a veszélyhelyzet időtartamán. A javaslat ezért szükség esetén biztosíthatja a megfelelő méltányosságot olyan esetekben, amikor a veszélyhelyzeti kormányrendeletek ideiglenes továbbalkalmazása az állampolgárok szempontjából lényeges 

– olvasható az általános indoklásban. 

Mint megírtuk, a koronavírus-világjárvány miatt a kormány, majd a parlament a járvány első hullámában is elrendelte a veszélyhelyzetet, amely az első hullám lecsengésével, 2020. június 18-án szűnt meg. A járvány második hullámában a kormány 2020. november 4-től visszaállította a rendkívüli jogrendet, majd az Országgyűlés november 10-én meghosszabbította a veszélyhelyzet hatályát, amikor is megszavazta a járvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt.

Az akkor elfogadott törvény a veszélyhelyzet azonnali és hatékony kezelése érdekében a hatálybalépést a kihirdetés napján 23 órai időpontban határozta meg, azzal, hogy a jogszabály a kihirdetését követő 90. napon hatályát veszti. Miután kihirdették a Magyar Közlönyben, a törvény 2021. február 22-én 23 órakor hatályba is lépett. A jogszabály 2021. május 23-án veszti majd hatályát. A kormány által beadott törvényjavaslat ezt az időpontot módosította.

(Borítókép:  Szavazás az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 18-án. Elöl Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Fotó:  Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok