Index Vakbarát Hírportál

Nem tudni, mi lesz azokkal, akik a járvány alatt születtek

2021. május 18., kedd 16:04

Az elmúlt közel másfél év a koronavírus-járványról és annak következtében az emberiség gyökeresen megváltozott mindennapjairól szólt. Tanulságos belegondolni, hogy a pandémia kezdetén született gyerekek napjainkban már önálló lépéseiket teszik, első szavaikat gügyögik, értelmi fejlődésük meglódul, és kezdik megérteni a körülöttük lévő világot.

Egy olyan maszkviselős, távolságtartós, aggodalommal teli világot, amely nekünk, felnőtteknek meglehetősen idegen. A koronageneráció számára azonban maga a nyers valóság. A „koronageneráció” új fogalom, több megfelelője is van, úgymint Q-gen, Crown generation, illetve C vagy K generáció. Közös vonásuk azonban, hogy mindegyik meghatározás azokat a gyerekeket jelöli, akik a Covid felfordult világába születtek.

A kisgyerekek átvészelik

Az Indexnek nyilatkozó klinikus szakpszichológus mégis ellentmond mindennek, és azt állítja, hogy hiábavaló törekvés az egyes generációk túlzott megkülönböztetése, hiszen az egymást követő nemzedékek valójában nem sokban különböznek egymástól abban a tekintetben, hogy az idők kezdetétől fogva mindig mindenki kialakít egy maga számára elfogadható, sajátos viselkedési rendszert, és aszerint éli az életét.

Persze igaz, hogy a mostanában születettek szokatlan dolgokat tapasztalnak, mint például azt, hogy az emberek maszkban járnak az utcán, ám otthon nyilvánvalóan ugyanúgy látják a szüleik arcát, mimikáját, mint elődeik, vagyis ennek az egésznek az ő kis világukban nincs különösebb jelentősége.

Ráadásul egy egyéves gyerek az életkori sajátosságai miatt amúgy is a legszűkebb családi életében érzékeli a történéseket, tehát ott alakul a személyisége, aszerint hogy milyen a kapcsolata az édesanyjával, az édesapjával, miféle családi hangulat övezi őt. Tehát ilyen értelemben ez a korosztály lélektani szempontból burokban van, közvetlenül egyáltalán nem traumatizált, csakis közvetve, annak függvényében, hogy a szülők milyen gazdasági és pszichés kríziseken esnek át a koronavírus-járvány hatására.

Kamaszpanasz

A pszichológus szerint létezik azonban egy sokkal érzékenyebb generáció, mégpedig a kamaszoké, akik körében életkori sajátosságaik miatt különösen erősek a szociális igények, és akik korábban, a normális életben már elkezdték élni saját megszokott társas életformájukat, aminek a járvány miatt kényszerűségből hirtelen vége szakadt. Ők talajt vesztettek, számukra nincs minta arra, hogyan éljenek hónapokon keresztül teljes elzártságban.

Beletörődött idősek

A járvány másik veszélyes hozadéka az idősebb generációt sújtja, amelynek tagjai a hihetetlen emberi alkalmazkodókészség hatására elsajátították a bezárt élet minden velejáróját, miközben valósággal elzárkóztak a társadalomtól. Félő, hogy ők talán már akkor sem fognak ismét normális életet élni, ha egyszer módjuk lesz rá.

A tanult tehetetlenség

A pszichológusok tanult tehetetlenségnek nevezik azt a mentális állapotot, amikor az egyén az egymást követő kiszámíthatatlan negatív ingerek hatására feladja, hogy megpróbálja elhárítani az ingereket, még akkor is, ha elkerülhetők lennének, tekintettel arra, hogy megítélése szerint nem képes az őt ért ingereket befolyásolni. A depresszió és a tanult tehetetlenség tünetei számos hasonlóságot mutatnak. Mindkettőre jellemző a kezdeményezőképesség csökkenése, a jövővel kapcsolatos negatív elvárások megjelenése, az étvágy csökkenése, továbbá a megváltozott időérzék, illetve mindezek eredőjeként a cselekvésképtelen állapot kialakulása.

Az Indexnek nyilatkozó pszichológus szerint amennyiben egy veszélyhelyzetben azt tanuljuk meg, hogy nem lehet változtatni a körülményeken, akkor nem is fogunk minden áldott nap újabb értelmetlen harcot indítani a változás reményében, hanem meggyőzzük magunkat, hogy nem tehetünk egyebet, mint hogy olykor kinyitjuk a hűtőszekrény ajtaját.

Mindezek alapján a szakember a társadalom egésze szempontjából rendkívül demoralizálónak tartja a koronavírus-járványt, mert most olyan kiismerhetetlen tapasztalások vesznek körül minket, amelyeknek nem ismerjük a pontos okát, és olyan folyamatok zajlanak körülöttünk, amelyekről fogalmunk sem lehet, és amelyek térdre kényszerítették az emberiséget.

(Borítókép:  Pavlo Gonchar / SOPA Images / LightRocket)

Rovatok