Index Vakbarát Hírportál

Nem jó, de nem is tragikus: szél miatt a fél országra kiadták a figyelmeztetést

2021. május 18., kedd 07:28

Valószínűleg még messze van a klasszikus tavaszi időjárás, persze lehet, hogy idén el is marad, pedig nem lehet egyöntetűen kijelenteni, hogy nincs rá érdeklődés. Hogy a lényeget is megemlítsük, kedden nem várhatók kisebb tragédiák, mint a szombati jégeső Peresznyén vagy a hétfői tornádócska, de azért annyira nem is lesz jó idő. 

Az Időkép szerint bár már több napsütés várható kedden, de ezúttal is lesz csapadék, ugyanúgy, mint a hét hátralevő részében. Keleten, északkeleten még többfelé eső, zápor hullhat, máshol elszórtan lehetnek záporok, délnyugaton zivatarok várhatók. A nyugati-északnyugati szél erős, viharos lesz. Hajnalban 4–12, délután 17–22 fokra számíthatunk.

Zivatar miatt egyébként négy megyére adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat, ezek: Vas, Veszprém, Zala és Somogy, széllökés miatt pedig Győr-Moson, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Pest, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun, Heves és Nógrád megyére. 

Örvendetes, hogy a front elvonul, de azért nem mindenki lesz rendkívül boldog, mert az erős, viharos szél és az átlagosnál hűvösebb idő sokak számára megterhelő lehet. Sokaknál kialakulhat fejfájás, felerősödhetnek a görcsös panaszok, a szél miatt pedig nyugtalanabbnak, ingerlékenyebbek lesznek az emberek, szóval jobb, ha ma megpróbál toleráns lenni a nem mindig kedves főnökével. 

Szerdán sok lesz a felhő felettünk, és többfelé alakulhat ki eső, záporok, néhol zivatarok. A déli tájakon tartósabb eső várható, ezért a legtöbb csapadék itt hullhat le. A Dunántúlon élénk, helyenként erős lökések kísérhetik az északnyugati szelet. Hajnalban 4–11, délután 13 és 20 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Csütörtökön is folytatódik a csapadékos idő délen, délkeleten esővel, máshol záporokkal, helyenként zivatarokkal. Az északi-északnyugati szél többfelé megerősödik. Délután 16–21 fok valószínű.

Pénteken már szárazabb napra van kilátás. Változóan felhős-napos idő ígérkezik, záporok az Északi-középhegységben fordulhatnak elő. A délnyugati szelet több helyen erős lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 18–22 fok között alakulhat. 

Hihetetlen, de igaz egyébként, hogy Portugáliában már kimerészkedtek a tengerpartra az emberek. Ha kicsit szkeptikus az ügyben, alább egy bizonyító erejű kép.

Rovatok