Index Vakbarát Hírportál

Csökken az új fertőzöttek száma, még 251-en vannak lélegeztetőgépen

2021. május 18., kedd 09:06

Keddre virradóra 382 az új fertőzöttet találtak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 798 955 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 64, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 277 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 640 964 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 128 714 főre csökkent. Összesen 2197 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük pedig 251-en vannak lélegeztetőgépen – derül ki a központi tájékoztató oldalon közzétett napi járványadatokból. 

Az oltás folyamatosan zajlik, a beoltottak száma 4 714 992 fő, közülük 2 749 235-en már a második oltásukat is megkapták. 

Az előző napon 426 új koronavírusos beteget regisztráltak, és meghaltak 38-an. Kórházban 2259 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 258-an voltak lélegeztetőgépen. 

Az Országgyűlés egyébként ma szavaz a koronavírus-törvény hatályának meghosszabbításáról, ha a képviselők megszavazzák, az őszi ülésszak első ülésnapját követő 15. napig tartana a törvény hatálya.  

Időközben pedig megjelent a közlönyben, hogy 2021. május 25. után megtarthatják a ballagást az iskolák a nyitott, épületen kívüli területükön, bár lehet, hogy már mindegy, mert Magyarországon a középiskolák jellemzően április végén vagy május elején tartották volna a ballagást, az általános iskolákban esik június közepére. 

Semjén Zsolt pedig hétfőn arról beszélt egy konferencián, hogy ha egy ország nem fogadja el a magyar oltásokat, Magyarország sem fogja az ottaniakat.

Szintén hétfőn újabb állomásához érkezett a szappanopera a Pfizer–BioNTech-vakcináért, tegnap az oltakozni vágyóknak az eső próbáját kellett kiállni a védettséget adó oltásért meg persze az igazolásért. 

Már ingyen le lehet tölteni azt a jelenleg tesztüzemmódban működő mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás tényét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására. A Google Play áruházban az EESZT alkalmazás nevű, az App Store-ban pedig az EESZT Lakossagi nevű applikációt kell keresni.  

A védettségi igazolványok postázása folyamatos, és már az első oltás után kiállítják az okmányt. Ha bármilyen probléma merülne fel a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, az Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni. Ha valaki a védettségi igazolvány kiállítása miatt szeretné ellenőrizni, hogy oltását a háziorvosa, illetve oltó orvosa rögzítette-e, interneten keresztül egyszerűen megteheti.

Az újraindítás következő fokozata ötmillió beoltottnál várható – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli nyilatkozatában. A kormányfő arról is beszélt, hogy szerinte május végéig kaphatják meg ötmillióan a vakcinát.

(Borítókép:  Megmérik egy fiatal testhőmérsékletét mielőtt beoltják Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag első adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. május 17-én. Fotó:  Balázs Attila / MTI)

Rovatok