Index Vakbarát Hírportál

Áradnak a Körösök, a Hernád, a Takta és a Sajó

2021. május 19., szerda 16:27

Jelentős árhullám alakult ki a Fekete-Körösön. A Sebes- és a Hármas-Körösön is elsőfokú árvízvédelmi készültség várható − közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Az MTI-t úgy tájékoztatták, hogy a Fekete-, a Sebes- és a Fehér-Körös romániai hegyvidéki vízgyűjtőjén jelentős mennyiségű csapadék hullott, Biharfürednél 24 óra alatt 182 milliméter eső esett. Emiatt alakult ki az árhullám, amely a romániai Belényesnél kedd este 466 centiméteren tetőzött, ami 60 centiméterrel haladta meg a valaha mért legnagyobb vízszintet.

Romániában harmadfokú riasztást adtak ki a Sebes-Körös felső mellékfolyóira, míg magyar területen elsőfokú a készültség, a folyó apad.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint a Hernád és a Takta is árad. Ezeken a területeken másodfokú készültség van érvényben. A Sajón elsőfokú a készültség.

Péntek reggelig még 20,8 milliméter területi átlagú csapadék hullik várhatóan a Körösök hegyvidéki vízgyűjtőjén. A Fehér- és a Kettős-Körösön másodfokú, a Fekete-, a Sebes- és a Hármas-Körös magyarországi szakaszain elsőfokú készültségre számítanak a szakemberek.

Az igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából háromban van elsőfokú készültség. A folyókon levonuló árhullámok miatt megszűnik a belvizek folyókba történő levezetésének lehetősége.

Ön is az áradás sújtotta területen lakik? Küldjön nekünk fotót

Rovatok