Index Vakbarát Hírportál

Figyeljenek, júniusban már az emelt nyugdíj érkezik

2021. május 19., szerda 07:01 | aznap frissítve

A vártnál nagyobb infláció most 0,6 százalékos kiegészítő emelést eredményez, amit a jövő hónapban januárig visszamenőleg egy összegben kifizetnek.

Az év elején 3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, mert a múlt évben még arra lehetett számítani, hogy ekkora lesz idén az infláció. Jelenleg azonban ennél nagyobb, 3,6 százalékos a pénzromlás, ezért ennek megfelelően változik a nyugdíjemelés mértéke is.

A részletek már a Magyar Közlönyben is megjelentek. A rendelet értelmében az érintettek már júniusban egy összegben megkapják az első hónapokra, valamint a tizenharmadik havi nyugdíjra és ellátásra vonatkozó 0,6 százalékos kiegészítő emelést. Ezt követően pedig ennyivel több lenne a juttatás. A korábbi becslések szerint mindez átlagosan évi tízezer forintot jelent az érintetteknek, a büdzsének pedig összesen 26 milliárd forintjába kerül a 2,5 millió nyugdíjas pótlólagos ellátmánya.

A kormány ezzel belátta, hogy korábban alulbecsülte az infláció mértékét, melyben a koronavírus-járvány is döntő szerepet játszott. Amennyiben ezt az értéket is meghaladja majd a pénzromlás, akkor az ahhoz mért pótlólagos ellátmányt novemberben fizetik ki, szintén januárig visszamenőleg.

Rovatok