Index Vakbarát Hírportál

Ismét lehet időpontot foglalni Pfizerre

2021. május 19., szerda 12:30 | aznap frissítve

Újabb Pfizer-időpontokat hirdettek meg az EESZT oldalán – közölte György István az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Fontos:

Az Országos Oltási Munkacsoport vezetője a sajtótájékoztató elején az oltási program állásáról beszélt. Elmondta, hogy közel 4,8 millió embert már sikerült legalább egyszer beoltani. Minél több a beoltott, annál kevesebb a beteg – hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy egyre jobban fellélegezhetünk, de még nem szabad hátradőlni. Közölte azt is, hogy a kormány ma tárgyal arról, hogy 5 millió beoltottnál milyen enyhítések jöhetnek.

György István szerint napjainkban már késés nélkül ékreznek az oltóanyag-szállítmányok. Így az EESZT oldalán többféle vakcinára is lehet most foglalni. Elmondta, hogy „szívből ajánlja” a Sinopharm-vakcinákat, már csak azért is, mert a fejlesztés alatt álló magyar oltóanyag nagyon hasonlítani fog ehhez. Ezek mellett az AstraZenecára és a Szputnyik V oltóanyagokra is lehet időpontot foglalni, valamint a mai napon újabb Pfizer-időpontokat is meghirdetnek – közölte György István. 

199 ezer időpontot hirdettek meg, az oltásokat csütörtöktől vasárnapig tervezik beadni – mondta.

Hozzátette: a jövő héten is fognak Pfizer-időpontokat hirdetni az újabb szállítmányok érkezése után. 

Terheléses támadás

Emlékezetes, Orbán Viktor áprilisban a Kossuth rádióban jelentette be, hogy kizárólag csak egy napig lehet Pfizer-vakcinára jelentkezni. A bejelentést követően az erre szolgáló honlap elérhetetlenné vált, közben az emberek megrohamozták a kórházakat. Erről egyébként egy szó sem esett az operatív törzs tájékoztatóján akkor.

György István arról is beszélt, hogy a 16–18 év közöttiek közül is 120 ezren regisztráltak már, 80 százalékukat már sikerült is beoltani. Az ő részükre a jövőben már nem lesznek külön oltási kampányok, hanem a felnőttekkel együtt tudnak majd ők is időpontot foglalni az online rendszerben – mondta. 

„Magyarország oltási tempója példát diktál Európának” – jelentette ki mondandója végéhez közelítve György István. Mindeközben hangsúlyozta, hogy az oltás még annak ellenére is fontos, hogy a harmadik hullámot leküzdöttük, mivel a koronavírus-mutánsok terjedése akár egy újabb hullámot is eredményezhet a jövőben. „A vírussal szemben tartós és hatékony védettséget az oltás jelenti” – üzente azoknak, akik még nem vették fel a vakcinát. 

Változott a beutazás Ausztriába

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte, hogy az Ausztriába való beutazás feltételei a mai nappal megváltoztak. Az új szabályozás értelmében karanténkötelezettség nélkül beutazhat Magyarországról, aki 

Az új szabályok ellenőrzése miatt a határátkelőhelyeken nagyobb várakozással kell számolni – mondta Kiss Róbert. 

Kedvező járványügyi adatok

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy a járványügyi adatok továbbra is kedvezően alakulnak Magyarországon. Ismertette azt is, hogy a járvány kezdete óta az összes fertőzött közt mindössze 5 százalékot találtak, akinek semmilyen alapbetegsége nem volt. „Nagyon fontos az egyéni védelem, az az igazán biztos, ha egyénenként védetté válunk a fertőzés ellen” – mondta. 

Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy a világjárványt még mindig nem sikerült leküzdeni, sok országban terjed még a fertőzés. Müller Cecília arról is beszélt, hogy az aktív munkavállalók körében még mindig gyors ütemben terjed a járvány, épp ezért arra kérte őket, hogy regisztráljanak az oltásra. Területileg nézve Budapesten, Pest megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében terjed leginkább a járvány – mondta. 

Müller Cecília arra is utalt, hogy ma van a háziorvosok világnapja, akik szintén nagyon sokat tettek a járvány leküzdéséért, valamint azt is megemlítette, hogy 90 éve alapították meg a Magyar Higiénikusok Társaságát. Emellett arról is beszélt, hogy nagyon örült Karikó Katalin legutóbbi kitüntetésének, valamint megköszönte a munkát a kormányhivatalokban, járási hivatalokban dolgozóknak, valamint a tisztiorvosoknak, szakértőknek mindazt, amit a járvány elleni küzdelemben tettek. 

Lehet babákat úsztatni

Ezt követően Müller Cecília egy olyan részletkérdésről is beszámolt, ami eddig kevésbé merült fel az operatív törzs sajtótájékoztatóin. 

EGYRE TÖBBEN FORDULNAK HOZZÁNK A BABAÚSZTATÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEKKEL – MONDTA az országos tiszti főorvos. 

Kifejtette: a jelenlegi helyzetben már lehetőség van a babaúsztatásra, de ennek két alapvető feltétele van: egyrészt az edzőnek védettségi igazolvánnyal kell rendelkeznie, másrészt pedig higiénikus körülmények közt, klóros vízzel fertőtlenített medencében szabad úsztatni a babákat. A megfelelő, zárt úszópelenka használata is kötelező a babáknak – hangsúlyozta. 

Újságírói kérdésre válaszolva az országos tiszti főorvos a sajtótájékoztató végén elmondta, hogy azok is adhatnak vért, akiket beoltottak, de azt javasolják nekik, hogy néhány napot várjanak ezzel az oltás után.

(Borítókép: György István az operatív törzs tájékoztatóján 2021. május 19-én. Fotó: M1 / Médiaklikk)

Rovatok